Wat is het verschil tussen de dagmaat en de daksparing?

Bezig met laden...

Het opmeten van een lichtkoepel is niet moeilijk maar gaat toch vaak fout. Het meten zelf is hierbij niet het probleem. Het gaat fout omdat er verwarring is tussen de begrippen dagmaat en daksparing. Hierdoor bestel je een andere maat dan je eigenlijk nodig hebt. Uiteraard is omruilen wel mogelijk maar dit zorgt er dan wel voor dat je klus vertraging oploopt. En het levert een hoop gedoe op. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Voorkom dus dat je de verkeerde maten bestelt door hieronder verder te lezen over de begrippen daksparing en dagmaat zodat je weet wat er mee bedoeld wordt.

 

Wat is de dagmaat van een lichtkoepel?

 lichtkoepel dagmaat

De dagmaat is de maat van de lichtinval van een lichtkoepel. Dit is de maat waarmee gerekend wordt op deze website. Waarom is dat? Normaal gesproken heb je een lichtkoepel en een opstand nodig om de lichtkoepel op het dak te monteren. Het is natuurlijk makkelijker om voor beide producten een maat aan te houden. Want, eenzelfde maat lichtkoepel en opstand passen uiteraard op elkaar. Daarom is de binnenmaat van de bovenkant van de opstand en de binnenmaat van de onderkant van de lichtkoepel de maat waarmee gerekend wordt. Dit noemen we de dagmaat. Meet deze maat dus op als je de lichtkoepel wilt vervangen voor een nieuwe.

 

Wat is dan de daksparing van een lichtkoepel?

 

Nu weet je wat de dagmaat is, maar wat is dan de daksparing? En waar heb je die maat voor nodig? De daksparing is simpel gezegd het gat in het dak. Als je een nieuwe lichtkoepel gaat plaatsen en er is dus nog geen bestaande opstand dan moet je de daksparing opmeten. Deze maat moet overeenkomen met de binnenmaat van de onderkant van de opstand. Deze is standaard 20 cm groter dan de dagmaat en bij H15 opstanden 25 cm.  Als je dus de daksparing hebt opgemeten dan ben je nog niet klaar. Dan moet je dus nog 20 of 25 cm van de gemeten afmetingen aftrekken om de te bestellen dagmaat te berekenen.

 

Er is een uitzondering, dat is als  je dagmaat gelijk wilt houden aan de dagmaat om zo zoveel mogelijk lichtinval te krijgen uit het gat in je dak. Dan kun je de afmetingen van de sparing in het dakgebruiken om te bestellen.