Wat is het nut van een ventilatierooster bij een lichtkoepel?

Bezig met laden...

Niet lang gelden kreeg ik een email van Hans, hij schreef:

Goedendag, ik zat op uw website te kijken en kwam het ventilatierooster tegen. Waarvoor dient dit rooster, werkt dit net als een ventilerende lichtkoepel? Graag uw advies.

Deze vraag krijgen wij vaker. Het ventilatierooster wordt helaas weinig toegepast omdat mensen vaak niet goed weten wat het nut van een ventilatierooster is. Ze zijn bang dat het tot warmteverlies leidt en andere ongemak. Dit is zonde, want tegenwoordig is ventilatie steeds belangrijker in woningen en bedrijfspanden. Een ventilatierooster is dan een eenvoudige oplossing die niet veel hoeft te kosten. Lees daarom hieronder verder om te weten welke voordelen dit rooster heeft.

 

Een alternatief voor een ventilerende lichtkoepel

 

Hans vroeg zich af of een ventilerende lichtkoepel hetzelfde is als een ventilatierooster. Dat is niet zo, het is een alternatief. Het ventilatierooster wordt gemonteerd in ten minste een zijde van de opstand van de lichtkoepel, maar op meerdere zijdes kan ook.  Je hoeft dus geen raamwerk, spindel en bedienstok te gebruiken om de lichtkoepel open te zetten. Dit scheelt een hoop geld en tevens hoef je niet steeds de koepel te oppennen en sluiten. Je hoeft niet bang te zijn dat een dief gebruik maakt de koepel als toegangsweg. Goedkoper en veiliger dus.

 

Waarom is een ventilatierooster nodig?

Lichtkoepel rooster

 

 

Maar wat is nu precies het nut van een ventilatierooster? Zoals je wel weet is isolatie steeds belangrijker bij de bouw en renovatie van woningen en bedrijfspanden. Wat veel mensen vergeten is de ventilatie. Dat is niet zo slim want juist bij meer isolatie is ventilatie nog belangrijker.  Slechte ventilatie zorgt voor meer stof en vuil in de woning en aanzienlijk meer condensatie. Niet alleen via deuren en ramen maar ok via de lichtkoepel kun je eenvoudig natuurlijke ventilatie stimuleren met een rooster.  Condensatie treedt op als de luchtvochtigheid hoog is en tegelijkertijd het verschil in luchtdruk en temperatuur zeer groot is. Een ventilatierooster gaat deze verschillen tegen.

 

Hoe werkt een ventilatierooster?

 

Met de hand kan een lipje naar boven of onder bewogen worden om het rooster open en dicht te zetten. Er kunnen dus meerdere roosters geplaatst worden, ook in combinatie met een ventilatieraam of dakbetreding. In principe is iedere maat mogelijk, als de dagmaat maar groter is dan 50 cm. De kleur is gelijk aan de opstand en gemaakt van PVC. Ben je bang voor extra geluid? Dat hoeft niet. In open toestand is de geluidwerendheid 35 dB en 40 dB in open toestand. Het buitenrooster zorgt ervoor dat vuil en insecten tegen gehouden wordt. Wil je dus op een simpele manier meer ventileren in je woning dan is een ventilatierooster een slimme keus.

 

 ventilatierooster