Wat moet ik weten over isolatiewaarden van lichtkoepels?

Bezig met laden...

Een lichtkoepel koop je natuurlijk om meer daglicht binnen te krijgen. Dit maakt iedere kamer aangenamer om in te verblijven. Daglicht is namelijk gezond en essentieel voor ons bioritme. Helaas is er ook een keerzijde. Een lichtkoepel geeft naast licht ook warmte en kou door. Daarom is het verstandig goed na te denken over de isolatiewaarde van de lichtkoepel en de opstand. Je wil niet dar het onnodig warm wordt tijdens je slaap. Of wat te denken van een constante tocht terwijl je tv aan het kijken bent. Tegelijkertijd is het ook zonde als je te veel betaalt voor een perfect geïsoleerde koepel als dat helemaal niet nodig is. Niet iedere situatie vraagt om een perfect geïsoleerde lichtkoepel. Wanneer wel en niet, dat lees je hieronder.

 

Hoe meet je de isolatiewaarde van een lichtkoepel?

 

De isolatiewaarde van een lichtkoepel wordt uitgedrukt in een U-waarde (W/m2K). Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie.  Wat kun je met deze waarde? Het geeft je voornamelijk een manier om de verschillende materialen en het aantal schalen te vergelijken.  Hoe meer schalen, des te lager de U-waarde en hoe beter de isolatie. Staar je echter niet blind op deze waarden. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de totale waarde van de lichtkoepel en de opstand in een specifieke maat. Deze moet altijd berekend worden. Een lichtkoepel dubbelwandig acrylaat met een AVP opstand in maat 100x100 heeft een andere isolatiewaarde dan dezelfde lichtkoepel in de maat 120x120. Wat je moet onthouden is dat de U-waarden slechts een leidraad zijn om een praktische keuze te maken tussen de verschillende materialen voor jouw specifieke situatie.

 

Iedere lichtkoepel situatie vraag een andere afweging.

 

De situatie waarin je een lichtkoepel gaat plaatsen kan sterk verschillen. Als je buiten een lichtkoepel plaatst op een carport, veranda of overkapping dan hoef je niet te kijken naar de isolatiewaarde omdat deze niet van belang zijn. In een verblijfsruimte is dit natuurlijk wel het geval. Het gebruik van de ruimte is dan iets om rekening te houden maar ook bijvoorbeeld de isolatiewaarde van het dak. Hoe beter het dak geïsoleerd is des te eerder vormt de lichtkoepel een koudebrug. Andersom is het zonde een dure, zeer goed geïsoleerde koepel te kopen als de rest van het dak dat niet is.  Wat je vooral goed moet bedenken is dat hoe groter de koepel is hoe belangrijker de isolatiewaarde is. Een grote lichtkoepel maakt een groter deel uit van je dak en bepaald dus een groot gedeelte van de totale isolatiewaarde. Al met al is het belangrijk te kijken naar de praktische toepassing van de lichtkoepel zodat je de juiste lichtkoepel voor jouw situatie kiest.