Wat moet ik weten over isolatiewaarden van lichtkoepels?

Bezig met laden...

Een lichtkoepel koop je natuurlijk om meer daglicht binnen te krijgen. Dit maakt iedere kamer aangenamer om in te verblijven. Daglicht is namelijk gezond en essentieel voor ons bioritme. Helaas is er ook een keerzijde. Een lichtkoepel geeft naast licht ook warmte en kou door. Daarom is het verstandig goed na te denken over de isolatiewaarde van de lichtkoepel en de opstand. Je wil niet dat het onnodig warm wordt tijdens je slaap. Of wat te denken van een constante tocht terwijl je tv aan het kijken bent. Tegelijkertijd is het ook zonde als je te veel betaalt voor een perfect geïsoleerde koepel als dat helemaal niet nodig is. Niet iedere situatie vraagt om een perfect geïsoleerde lichtkoepel. Wanneer wel en niet, dat lees je hieronder.

Wat is een goed isolerende lichtkoepel?

Goed geïsoleerde lichtkoepels of lichtkoepel onderdelen zijn:

Of je lichtkoepel goed genoeg isoleert is afhankelijk van je specifieke situatie, bijvoorbeeld de isolatiewaarde van je dak en andere ramen en kozijnen in de woning. Neem dan ook contact met ons op als je hier vragen over hebt. Vooral bij nieuwbouw is het essentieel om de juiste lichtkoepel toe te passen, maar ook bij renovatie zijn er voorschriften volgens het Bouwbesluit.

Welke lichtkoepel heb ik nodig voor mijn situatie?

Situatie

Type lichtkoepel

Nieuwbouw Vlakke lichtkoepel, Hybride lichtkoepel, 4 of 5 wandige lichtkoepel met EP opstand
Renovatie Driewandig met Polyester E15 of PVC EP opstand
Overkapping Enkelwandig met PVC opstand
Garage  Dubbelwandig met PVC opstand
Tuinhuis Dubbelwandig met PVC opstand
Woonruimte Driewandig met Polyester  E15 opstand of EP opstand
Keuken Driewandig met Polyester  E15 opstand of EP opstand
Badkamer Driewandig met Polyester  E15 opstand of EP opstand met ventilatie mogelijkheid

Lichtkoepel isolatie kerngegevens

Hieronder hebben we de isolatiewaarden onder elkaar gezet  isolatiewaarde van de verschillende lichtkoepel onderdelen. Bedenk wel dat met lichtkoepel isoleren het uiteindelijk gaat om de waarde van de lichtkoepel en opstand samen. Neem contact met ons op als je hier naar benieuwd bent.

Dit zijn de gegevens volgens EN 1873:2014 NEN-EN-ISO 10211  Het U-Waarde warmte isolatie getal betekent hoe lager het getal des te meer warmte isolatie

Type lichtkoepel

U-waarde

Enkelwandige lichtkoepel 5,7
Dubbelwandige lichtkoepel 2,94
Driewandige lichtkoepel  1,92
Vierwandige lichtkoepel 1,43
ISO lichtkoepel 1,36

 

Isolatiewaarde opstanden

Type opstand

U-waarde

AVP opstand (PVC)  2,9
PVC BF16 EP opstand 0,59
PVC RO16 EP opstand 0,61
Polyester opstand type H15 2,3
Polyester opstand type E15  1,36
Polyester opstand type E15/8 0,83
Polyester opstand type E30 1,1
Polyester opstand type E50 1,1

 

Isolatiewaarde hybride lichtkoepels

Type hybride lichtkoepel

U-waarde

Glasraam met enkelwandige koepel  0,93
Glasraam met dubbelwandige koepel  0,81
Glasraam met driewandige koepel 0,71
Glasraam met vierwandige koepel  0,61
Glasraam met vijfwandige koepel  0,55
Glasraam met ISO koepel 0,61
Fakro DEC, DMC, DXC P2 en P4 1,2
Fakro DRC P2 0,93

Isolatiewaarde vlakke lichtkoepels

Deze U-waarden zijn volgens EN 14351, dit is dus een andere meetmethode dan de kunststof lichtkoepels.

Type vlakke lichtkoepel

U-waarde

Fakro DEG, DMG en DXG P2 0,92
Fakro DEF, DMF en DXF DU6 0,7
Fakro DEF, DMF en DXF DU8 0,64

Iedere lichtkoepel situatie vraagt een andere afweging.

 

De situatie waarin je een lichtkoepel gaat plaatsen kan sterk verschillen. Als je buiten een lichtkoepel plaatst op een carport, veranda of overkapping dan hoef je niet te kijken naar de isolatiewaarde omdat deze niet van belang zijn. In een verblijfsruimte is dit natuurlijk wel het geval. Het gebruik van de ruimte is dan iets om rekening te houden maar ook bijvoorbeeld de isolatiewaarde van het dak. Hoe beter het dak geïsoleerd is des te eerder vormt de lichtkoepel een koudebrug. Andersom is het zonde een dure, zeer goed geïsoleerde koepel te kopen als de rest van het dak dat niet is.  Wat je vooral goed moet bedenken is dat hoe groter de koepel is hoe belangrijker de isolatiewaarde is. Een grote lichtkoepel maakt een groter deel uit van je dak en bepaald dus een groot gedeelte van de totale isolatiewaarde. Al met al is het belangrijk te kijken naar de praktische toepassing van de lichtkoepel zodat je de juiste lichtkoepel voor jouw situatie kiest.

 

Hoe meet je de isolatiewaarde van een lichtkoepel?

 

De isolatiewaarde van een lichtkoepel wordt uitgedrukt in een U-waarde (W/m2K). Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie.  Wat kun je met deze waarde? Het geeft je voornamelijk een manier om de verschillende materialen en het aantal schalen te vergelijken.  Hoe meer schalen, des te lager de U-waarde en hoe beter de isolatie. Staar je echter niet blind op deze waarden. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de totale waarde van de lichtkoepel en de opstand in een specifieke maat. Deze moet altijd berekend worden. Een lichtkoepel dubbelwandig acrylaat met een AVP opstand in maat 100x100 heeft een andere isolatiewaarde dan dezelfde lichtkoepel in de maat 120x120. Wat je moet onthouden is dat de U-waarden slechts een leidraad zijn om een praktische keuze te maken tussen de verschillende materialen voor jouw specifieke situatie.

 

Is een dubbelwandige lichtkoepel goed geïsoleerd?

Een dubbelwandige lichtkoepel is voor verblijfsruimten tegenwoordig niet meer goed genoeg geïsoleerd. Voor garages, schuren of carports voldoet een dubbelwandige lichtkoepel prima om condensatie tegen te gaan en om voldoende warmte binnen te houden. Voor verwarmde ruimtes raden wij het gebruik van een driewandige lichtkoepel aan in combinatie met een Polyester opstand of PVC EP opstand. Hiermee heb je een combinatie van een goed geïsoleerde opstand voor een betere isolatie.

 

Een bestaande lichtkoepel beter isoleren

Bij aanhoudende problemen met teveel warmteverlies en condensatie kan een vervanging van de oude lichtkoepel uitkomst bieden. Bestaande lichtkoepels kunnen beter geïsoleerd gemaakt worden op de volgende 3 manieren:

  1. Een nieuwe lichtkoepel met een hogere isolatie ter vervanging van de bestaande lichtkoepel in de oude situatie met meer schalen.

  2. Tussen de lichtkoepel en de opstand kan een glasraam gemonteerd worden of iso raam met een PC 10 wandige spouwplaat.

  3. Totale vervanging van de lichtkoepel met opstand voor een nieuwe lichtkoepel.

De eerste manier is vrij simpel toepasbaar als de dagmaat en randbreedte van de dakopstand overeenkomt. Maar dit kan niet afdoende zijn als de oude opstand blijft zitten. Een tussenoplossing is manier 2 al kan het soms moeilijker zijn om dit passend te krijgen. Bij een nieuw dak is optie 3 altijd aan te bevelen.