Een lichtkoepel heeft een opstand nodig om op het dak gemonteerd te kunnen worden. Een dakopstand zorgt voor een goede afwatering en waterkering zodat water niet blijft liggen op het dak. Deze heb je dus altijd nodig. Tenzij je natuurlijk al een bestaande opstand hebt. Sommige mensen kiezen voor een houten opstand, vooral op een carport of veranda, maar beter is een opstand van AVP (PVC) of polyester. Waarom? Hout is een andere materiaalsoort dan een kunststof lichtkoepel waardoor het anders uitzet wat kan leiden tot breuk en scheurvorming. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar moet je nu kiezen voor een PVC of polyester opstand? Lees hieronder verder om een goede keuze te maken.

De isolatiewaarden van dakopstanden

Een belangrijke reden of voor een bepaalde materiaalsoort te kiezen is de isolatiewaarde. Een betere waarde zorgt voor minder geluid en warmteverlies. Een polyester opstand heeft een betere isolatiewaarde dan een PVC opstand en is dus een betere keuze als isolatie belangrijk voor jouw situatie is. Maar let op, het gaat dan voornamelijk om de E15 variant endakopstandPVC de dikkere uitvoeringen hiervan, de E15/6 en E15/8. De H15 variant heeft een minder groot voordeel ten opzichte van een PVC opstand. Als je kiest voor een rechte aftimmering dan is het misschien beter om een PVC opstand te kiezen. Door de aftimmering op te vullen met isolatie wol bereik je ook uitstekende isolatiewaarden.

De verwerking van een dakopstand

Nadat een opstand op het dak is vastgeschroefd wordt deze weer ingeplakt of ingebrand met dakbedekking. Hier maakt de keuze voor een opstand geen verschil. Beide materiaalsoorten hebben een goede hechting met dakbedekking. Je dakdekker kan bij het inbranden wel de voorkeur hebben voor een polyester opstand omdat deze opstand beter tegen hitte kan. In de praktijk komt het erop neer dat je bij het inbranden van een PVC opstand voorzichtiger moet zijn. Of dat het waard is kun je je dus afvragen.

Prijzen en afmetingen van dakopstanden

De prijs van een PVC opstand is beduidend lager dan die van een polyester opstand. Zeker voor grote maten is het prijsverschil al snel 100 euro of meer. Daar staat natuurlijk tegenover dat je bij een grotere maat meer baat hebt bij een polyester opstand omdat het nu eenmaal een groter vlak is en dus een groter onderdeel van je dak bestrijkt. Dit blijft altijd een persoonlijke overweging op basis van jouw specifieke situatie. Want ook de sparing in je dak kan een reden zijn om voor een bepaald opstand te kiezen. Een pvc opstand is in iedere maat verkrijgbaar, bij polyester is dit niet altijd het geval. En, in sommige situaties kan het beter zijn en H15 opstand te kiezen omdat de daksparing van deze opstand groter is dan bij de overige opstanden.