Iedereen weet wat een dakraam is. Veel huizen in Nederland hebben op zolder een dakraam voor meer natuurlijk licht en ruimte. Toch zijn de verschillende mogelijkheden in uitvoering bij de meeste mensen onbekend. Dat is zonde. Niet iedere zolder of vliering is hetzelfde en dit heeft dan ook altijd invloed op het gebruik van de ruimte, de constructie van het dak en de lichtinval. Fakro heeft een aantal verschillende soorten dakramen waarbij een daarvan het beste bij uw situatie past. Lees hieronder welk

 

Tuimeldakraam

tuimeldakraam

Het tuimeldakraam is het dakraam dat iedereen kent. Dit dakraam tuimelt in het midden en heeft bij Fakro een bediening aan de onderzijde, zodat u het raam makkelijk kunt openen. Het grote voordeel van dit type dakraam is dat het in veel verschillende uitvoeringen is te verkrijgen. Zowel kunststof als hout, zowel retro als passief huis en als je wil elektrisch te bedienen.  Dit type is ook in de meeste gangbare dakraam afmetingen te krijgen.

 

 

 

 

Tuimeldakraam met verhoogde tuimelas

tuimeldakraammet verhoogdetuimelas

Het tuimeldakraam met verhoogde tuimelas tuimelt boven het middengedeelte van het dakraam en heeft ook de onderbediening. Het grote voordeel van dit type dakraam is de extra lichtinval bij het bovenste gedeelte. Het nadeel is wel dat het dak (en uiteraard het dakraams) wat groter moet zijn. Voor lange mensen is het in ieder geval fijn dat er onder het dakraam gestaan kan worden. Dit vergoot ook de ruimtelijkheid van de zolder in vergelijking met een standaard tuimeldakraam.

 

 

 

 

 

 

Tuimeldakraam met verhoogde tuimelas en benedenlicht

tuimeldakraammet verhoogdetuimelasenbendenlicht

Het tuimeldakraam met verhoogde tuimelas en benedenlicht zorgt voor een optimaal uitzicht en extra veiligheid dankzij de gelamineerde beglazing in de onderste vleugel. De bovenvleugel gebruikt u als een tuimeldakraam, waarbij de tuimelas zich boven de helft van de raamhoogte bevindt. De benedenvleugel is vast.

 

 

 

 

 

Uitzet-tuimeldakraam

uitzet-tuimeldakraam

Het uitzet-tuimeldakraam heeft een functioneel ontwerp met een schuifschakelaar in het kozijn. Hiermee kies je zelf in welke stand je het dakraam opent: tuimelstand of uitzet-tuimelstand. Omzetten gaat gemakkelijk en snel wanneer het dakraam open is. Het voordeel van dit type dakraam is dat je verder kunt doorlopen als het dakraam in de uitzet stand staat. Ook kun je dan makkelijker je zonwering handmatig bedienen en het dakraam schoonmaken. Een uitzet-tuimeldakraam is in hout en kunststof in een groot aantal maten beschikbaar.

 Uitstapdakraam

uitstapdakraam

Het  uitstapdakraam zorgt een veilige toegang tot het dak Dit dakraam opent net als een deur: naar rechts of links, tot een maximale hoek van 90°. Hiervoor zijn speciale handgrepen beschikbaar.  Ook dit type is met zonwering te bestellen. Het aantal afmetingen is wel beperkt.
 

 

 

 

 

 

 

Balkondakraam

balkondakraam

Het balkondakraam bestaat uit twee vleugels, waarbij de bovenste vleugel als een uitzetdakraam geopend wordt met de makkelijk bedienbare handgreep aan de onderzijde. De onderste vleugel klapt naar voren tot in een verticale positie. De open vleugels vormen samen een balkon in de kamer. Hierdoor wordt de zolder een stuk groter.

 

 

 

 

 

 

Elleboogramen

Elleboogramen

De elleboogramen zijn geschikt voor verticale gevelwanden. In combinatie met een dakraam naar keuze zorgt dit type raam voor een vergroot uitzicht.