Je kunt nooit genoeg licht en ruimte hebben op zolder. Een dakraam zorgt voor natuurlijke lichtinval en is tegelijkertijd een goede manier om extra ruimte te creëren.  Maar ja, hoe weet je nu wat voor dakraam je nodig hebt voor jouw specifieke ruimte? Voor je het weet zit je met een te groot of te klein dakraam. Het is natuurlijk zonde om een paar honderd euro uit te geven en dan erachter te komen dat de lichtinval bij nader inzien toch tegenvalt. Of achteraf blijkt dat de montage flink duurder uitvalt omdat er allerlei extra aanpassingen aan het dak gedaan moeten worden. Een dakraam is een mooi product, maar voor de plaatsing moet er wel een gat in je dak gezaagd worden. Gelukkig lees je hieronder een aantal handvaten om een goede keuze te maken.

Hoe hoog en op welke plaats komt het dakraam?

inbouw hoogte dakraam

Allereest is het belangrijk de juiste hoogte en plaats te bepalen, immers het dakraam wordt vaak geplaatst in een bestaande situatie. Niet alleen de dakconstructie, ook de inrichting van de zolderruimte is van belang hierbij.

De meeste lichtinval is te verkrijgen door het dakraam hoger in te bouwen. Het voordeel van een Fakro dakraam is de bediening aan de onderzijde waardoor dit ook bij hoger inbouwen zeer gemakkelijk is. Meestal wordt een dakraam tussen de 110 en 140 cm van de vloer geplaatst, gemeten vanaf de onderkant. Als u lager wil dan kan dat maar er is een minimumafstand van 85 cm volgens het Bouwbesluit.

De ideale inbouwhoogte, uitgaande van een verdiepingshoogte van 2,5 meter, is 120 cm tot de onderkant van het dakraam. Dit zorgt er namelijk voor dat 3 belangrijke zaken geregeld worden. Er komt genoeg licht binnen, de bediening verloopt soepel en gemakkelijk en je kunt goed naar buiten kijken.

Een prettige bijkomstigheid is dat er op deze hoogte nog een radiator onder het dakraam geplaatst kan worden. Hierdoor vindt er een goede luchtcirculatie plaats wat er weer voor zorgt dat condensatie voorkomen wordt.
  

Wat is de gewenste hoeveelheid lichtinval?

Natuurlijk daglicht is heel gezond en prettig. Hoe meer en hoe groter de dakramen hoe meer licht. Daar tegenover staat dat tijdens warme dagen de ruimte dan meer opwarmt en dat als het koud is dlichtinval dakraame ruimte meer afkoelt.

Meer daglicht zorgt er ook voor dat de verlichting langer uit kan blijven waardoor op energiekosten bespaard wordt. Maar als de slaapkamer op zolder staat is het misschien beter om wat minder daglicht toe te laten zodat je ’s zomers niet te lang wakker ligt.

Op de afbeelding hiernaast zie je twee verschillende situaties en tot wat voor inkomend daglicht dit kan leiden.

Kijk dus goed naar je wensen en wat voor dakraam daar het best bij past.

Wat is het juiste type dakraam?

Het juiste type dakraam wordt in eerste instantie bepaald door de dakhelling die het dak heeft. Niet ieder type dakraam is te gebruiken in iedere dakhelling. Kijk hier dus goed naar.

Ieder dakraam heeft een effectief glasoppervlak, dit is het deel van het dakraam waar het daglicht de ruimte door binnenkomt. Als handvat kun je ongeveer 10% van de vloeroppervlakte aanhouden als een goede maat

Daarnaast zijn dakramen te verkrijgen in verschillende uitvoeringen als het gaat om materiaal en functionaliteit.

Let op de volgende dingen:

  • Wil ik hout of kunststof?
  • Wil ik een grenen of wit dakraam?
  • Wil ik een tuimeldakraam of uitzet-tuimeldakraam?
  • Wat voor ventilatie capaciteit heb ik nodig?
  • Wat voor soort glas is er?
  • Heb ik een Politiekeurmerk dakraam nodig?
  • Hoe wordt het dakraam gemonteerd?

Deze vragen kun je met behulp van de informatie bij de producten beantwoorden. Of neeem vontact met ons via 0252-622 345, info@bouw-handel.nl of de chat. We helpen u graag het juiste dakraam te kiezen.