Laatst kreeg ik de volgende email van Laura:


Hallo, wij hebben een dakkoepel in onze uitbouw die we graag willen openen als het warm is in de zomer. Nu kan dat niet. Is een bestaande koepel aan te passen zodat hij open kan of moet ik dan een nieuwe kopen?

Deze vraag krijgen we meerdere keren per jaar.  Gelukkig kan dit in de meeste gevallen. Je wilt immers niet de volledige lichtkoepel vervangen. Dan moet weer het hele dak open en de dakbedekking gedaan worden. Daarom les je hier hoe je dit kan voorkomen.


Welke maten zijn belangrijk het ventilerend maken van een lichtkoepel?


Iedere lichtkoepel is gemonteerd op een opstand. Daarbovenop zit de lichtkoepel met schroeven (of klemmen bij verouderde lichtkoepel bevestigingversies)  bevestigd. Om de koepel open te laten gaan is een ventilatie raamwerk nodig dat met scharnieren open en dicht gaat. Hoe weet je nu of dit past?


Meet hiervoor eerst de dagmaat, de maat van de lichtinval van de lichtkoepel. Dit zijn ook de binnenmaten van de bovenkant van de opstand. Komt deze overeen met een standaard dagmaat? Mooi, dan heb je de eerste horde genomen. Nu is het belangrijk breedte van de bovenrand op te meten waar de koepel op geschroefd zit. Deze moet ongeveer 5,5 cm zijn, een cm verschil is niet erg. Het frame is namelijk wat breder (8 cm) dan de rand. Heb je een dagmaat en is de rand ongeveer 5,5 cm? Goed zo, lees direct verder. Als dat niet zo is, mail dan foto’s en maten naar info@bouw-handel.nl , wij kunnen dan een mogelijke oplossing adviseren.

 

Wat heb ik nodig om mijn lichtkoepel ventilerend te maken?


Nu je weet dat het past en wat je dagmaat is kun je verder met het zoeken van de juiste onderdelen. Naast hspindel lichtkoepelet al eerder genoemde raamwerk heb je ook een spindel en bedienstok nodig. Het raamwerk is van PVC en wordt aan de achterkant met scharnieren bevestigd. Aan de voorkant zit een spindel. Een bedienstok wordt in de spindel gedraaid om het raamwerk 30 cm omhoog en weer omlaag te brengen. Je moet de spindel en scharnieren met popnagels vastzetten op de kunststof opstand. Hiervoor heb je een popnageltang nodig. Uiteraard is het noodzakelijk eerst de koepel van de opstand te schroeven. Deze schroef je later weer op het raamwerk nadat deze met de spindel op de opstand is gemonteerd. De montage van een spindel is wat ingewikkelder, lees daarom hieronder verder.


Hoe monteer ik de spindel bij een ventilerende uitvoering?


De spindel kan in de volgende 9 stappen gemonteerd worden:


  1. Draai de twee moeren aan de ophangbeugel los en draai de draadeinden zover naar buiten tot de spindel er tussen past.
  2. Draai de draadeinden met de hand weer aan tot de spindel midden tussen het ophangpunt hangt. De punten van de draadeinden vallen in een ondiep gat in de verdikking van de spindel.
  3. Draai de twee moeren aan. De spindel hangt nu iets los in de onderbeugel.
  4. Verwijder nu de bevestigingspin van de beugel van het raam door het clipje los te trekken.
  5. Draai de spindel om het oog links om tot hij niet verder kan.
  6. Draai de messing binnenkern ook zo ver mogelijk in.
  7. De spindel staat nu in gesloten stand.
  8. Sluit het raam.
  9. De platte kant van de messing binnenkern valt nu tussen de bovenbeugel en de bevestigingspin kan gemonteerd worden. Eventueel kan de spindel iets uitgedraaid worden om de montage te vergemakkelijken zolang u er voor zorgt dat de messing kern niet verdraait.