lichtkoepel met klemmenTegenwoordig wordt iedere lichtkoepel met schroeven op de opstand bevestigd.  Vroeger was dat niet zo. Toen waren er lichtkoepels te koop die met klemmen vastgeklemd op de opstand werden. Grote kans dat jij er zo een hebt omdat je dit blog leest. Na al die jaren is het waarschijnlijk nu tijd om de koepel te vervangen. Maar kan dit wel? Past een nieuwe lichtkoepel op opstand zodat deze waterdicht is en niet gaat tochten? Gelukkig wel. Hieronder lees je wat je moet doen om te zorgen dat het past.

 

Welke afmetingen moet je opmeten?

Je kunt het beste rekenen met de binnenmaten, dat zijn de dagmaten waarmee gerekend wordt op de website.  Dat is zeker omdat de koepel klemmen heeft aan te raden. Waarom? Vaak heeft een lichtkoepel met klemmen eelickoepel matenn smallere rand. Dat kanverwarrend zijn omdat de buitenmaten niet overeenkomen met de huidige standaard in lichtkoepels.

Meet dus aan de binnenkant van de koepel de dagmaat op. Dit is de eerste belangrijke stap, daarna is het zaak ook de breedte van de rand waarop geschroefd wordt na te meten De standaard is 5,5 cm. Een klein verschil is geen probleem dan past het alsnog. Maar als de rand veel breder is past de koepel er niet overheen en als hij smaller is dan kan de koepel niet worden geschroefd.

 

De maten komen niet overeen

 

Als deze maten overeenkomen met een dagmaat en de rand is van een juiste breedte dan zal het altijd gaan passen. Wat als dit niet het geval is? In de meeste gevallen is dan de rand te smal. De beste oplossing is het verbreden van de rand zodat er geschroefd kan worden. Als dit niet mogelijk is of de maten komen niet overeen met een dagmaat, neem dan contact met ons op voor overleg en meer informatie.