Lichtkoepels afmetingen

Bezig met laden...

Het uitkiezen van de juiste maat van uw lichtkoepel is niet moeilijk maar als u voor de eerste keer een lichtkoepel koopt kan het verwarrend zijn. U wilt natuurlijk wel meteen de maat bestellen die u nodig heeft. Met deze instructie kiest u de juiste maat van uw lichtkoepel.

Lichtkoepel maten

Er zijn drie verschillende maten:

  • De dagmaat (de maat van de lichtinval)
  • De daksparing (de maat van het gat in het dak)
  • De buitenmaat van de lichtkoepel (de “kap”)

De dagmaat is de maat waarmee Bouw-Handel rekent. Immers, dit is de maat van de bovenkant van de opstand en de binnenkant van de lichtkoepel.

De dagmaat wordt bepaald door de sparing in het dak op te meten en daar 20cm van af te trekken (bij een AVP E16 of polyester E15/E30/E50 opstand. De buitenmaat van de koepel is altijd de dagmaat met 16cm erbij opgeteld. Zie de doorsnede hierboven voor een duidelijke weergave van de maatvoering.

Rekenvoorbeeld

Bij een daksparing van 120x120 cm is de dagmaat 100x100 cm en de buitenmaat van de lichtkoepel 116x116 cm.

Er is een uitzondering:

Bij een polyester H15 opstand is de dagmaat de daksparing minus 25cm. Dit betekent in ons rekenvoorbeeld bij een dagmaat van 100x100 cm een daksparing van 125x125 cm. De buitenmaat blijft 116x116 cm.

Komt u er toch niet uit, of heeft u een afwijkende maat? Schroom niet en neem contact met ons op voor een deskundig advies! U kunt ons bereiken op 0252-622345 of via [email protected]

Hoe breng ik het meeste daglicht binnen met de daksparing die ik heb?

Zo veel mogelijk daglicht koepel

Veel mensen hebben al een gat in het  dak of dienen  een bepaalde daksparing aan te houden vanwege de balkenconstuctie. U gaat dan niet uit van de dagmaat, maar van de daksparing. Normaal geldt dan dat u 20 cm of 25 cm van deze maat aftrekt om de dagmaat te bepalen. U bestelt immers een dagmaat.

Zo veel mogelijk daglicht

Echter, als u zoveel mogelijk lichtinval wenst kunt u er ook voor kiezen om de dagmaat gelijk te houden aan de daksparing. Dit is een veel gekozen oplossing als de daksparing klein uitvalt door de maat tussen de balken. Een andere situatie die vaak voorkomt is dat het huidige gat in het het dak leidt tot een niet bestaande dagmaat.

Door de dagmaat gelijk te houden aan daksparing creëert  u de grootst mogelijk lichtinval in uw situatie. Dat is wel zo fijn!

Het afwerken van de lichtkoepel

Daglicht koepel afwerking

Er ontstaat wel  een probleem, de lichtkoepel moet nu aan de binnenkant recht naar boven worden afgewerkt. Dit kunt u zelf doen of laten uitvoeren door een ervaren klusser of timmerman. Uiteraard hebben wij ook hier een oplossing voor. Dit is de dagkantafwerking. Deze werkt de binnenkant van de lichtkoepel netjes af zodat u een afgewerkt  geheel krijgt.

Neem hiervoor contact met ons op via 0252-622345, de chat of [email protected]