Heb ik een vergunning nodig om een lichtkoepel of dakraam te plaatsen?

Bezig met laden...

Extra daglicht met een lichtkoepel of dakraam op zolder, in de aanbouw of garage is fijn, maar als achteraf blijkt dat er een vergunning voor nodig was kun je er flinke hoofdbrekens van krijgen. Een probleem met de gemeente of buren is zo gemaakt en de oplossing vaak kostbaar in termen van tijd, geld en moeite. Gelukkig, in de praktijk is er in de meeste gevallen geen vergunning nodig maar het is dus wel raadzaam om te weten of dat in jouw situatie ook zo is. En als er geen vergunning nodig is dan zijn er wel regels waaraan de daglichtvoorziening aan moet voldoen. Lees dus snel verder.

 

Wanneer heb ik geen vergunning nodig voor een lichtkoepel of dakraam?Vergunning lichtkoepel

 

Het nodig hebben van een vergunning heeft vooral te maken met de plaats van de lichtkoepel of dakraam op het dak. Je hebt geen vergunning nodig als de daglichtvoorziening minder dan 60 cm uitsteekt ten opzichte van het dakvlak of platte dak. Aan de achterkant van de woning geldt dit altijd wel. De enige uitzondering is namelijk als er welstandseisen zijn. Dat gaat dan over een dakraam of lichtkoepel aan de voorzijde of openbaar toegankelijk gebied. De gemeente weet of dit voor jouw situatie van toepassing is.

 

Een volgende voorwaarde is de plaats van de daglichtvoorziening ten opzichte van de rand van het dakvlak of platte dak. Deze moet 50 cm van zij-, onder- en bovenkanten zijn. Deze twee voorwaarden gelden ook voor bestaande daglichtoplossingen. Ook voor monumenten of andere beschermde bouwwerken kan een vergunning overbodig zijn. Dit kun je navragen bij de gemeente.

 

Is alleen een vergunning van belang?

 

Denk nu niet dat als er geen vergunning nodig is dat er dan ook geen regels zijn waar je je aan moet houden. Wel is het zo dat bij vergunningsvrij bouwen het aantal regels een stuk lager is. Je hoeft dan niet na te gaan of de lichtkoepel of dakraam voldoet aan een bestemmingsplan of welstand. Met vergunning moet dit wel. Zonder vergunning is het wel noodzakelijk om te voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan alle minimumeisen beschreven waar de daglichtvoorziening aan moet voldoen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat dit wordt nageleefd. Uiteraard heb je ook te maken met het burenrecht. In de praktijk zal dit niet tot veel problemen leiden maar iedereen kent het programma de Rijdende Rechter waar kleine veranderingen leiden tot grote problemen. Informeer daarom je buren op tijd zodat zij (en jij later) niet voor verrassingen komen te staan.