Veel gestelde vragen (FAQ)

Bezig met laden...

Heeft u vragen? Klik hieronder op een categorie en bekijk onze veelgestelde vragen, of neem direct contact op met Bouw-Handel.nl via telefoonnummer 0252-622345.

Ik heb een vraag over:

Lichtkoepels

Maten bepalen

Hoe bepaal ik de maat voor mijn lichtkoepel?

Alle genoemde maten van de lichtkoepels en de opstanden zijn dagmaten. In de maattekening is de dagmaat D genoemd. Om de daksparing te bepalen, dient u 20 of 25 cm bij de dagmaat op te tellen. Dit is wel afhankelijk van het type opstand. Zie hiervoor ook de maattekening onder Technische Informatie Lichtkoepels.

Materialen en eigenschappen

Wat is het verschil tussen acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels?

Het grootste verschil tussen acrylaat en polycarbonaat is de sterkte van het materiaal. Polycarbonaat lichtkoepels zijn hoogslagvast en werken preventief bij vandalisme en inbraak. Acrylaat koepels zijn minder slagvast en bieden dus minder bescherming tegen inbraak of extreme weersomstandigeheden. 

Wat heb ik nodig om een lichtkoepel op het dak te bevestigen?

Om een lichtkoepel op een dak te bevestigen heeft u een opstand nodig. Deze zijn in avp en polyester materiaal leverbaar. Zie voor de montage van e.e.a. het te downloaden Montageadvies onder Technische Informatie.

Verkopen jullie ook vlamdovende lichtkoepels?

Deze zijn niet leverbaar. Acrylaat en polycarbonaat zijn beide niet-vlamdovende materialen. Er zijn echter wel brandklasses aan te geven. Polycarbonaat heeft een brandklasse 2 en acrylaat brandklasse 4. Polycarbonaat is dus beter bestand tegen vlammen.

Ventilatie en isolatie

Kunnen lichtkoepels ook ventilerend gemaakt worden?

Ja. Hiervoor combineert u een lichtkoepel/opstand met een ventilatieraam en bediening. Bij bestelling wordt e.e.a. voorgemonteerd.

Hoe kan het ventilatieraam bediend worden?

Er is keuze uit handmatige bediening middels spindel en bedienstok en electrische bediening middels electromotor. Zie hiervoor de pagina met Toebehoren.

Zijn opstanden geïsoleerd?

AVP opstanden zijn voor een optimale isolatie dubbelwandig uitgevoerd. Polyester opstanden zijn eveneens dubbelwandig uitgevoerd en hebben een kern van polyurethaanhardschuim.

Onderhoud & Garantie

Waarmee kan ik een lichtkoepel het beste schoonmaken?

Lichtkoepels alleen met zachte zeep en veel water reinigen. Lichtkoepels niet in aanraking brengen met bijvoorbeeld: siliconen, lijmsoorten, verdunners en bitumen!

Er zit condensvorming (water) tussen de schalen van de lichtkoepel. Valt dit onder de garantie?

Condensatie is een normaal verschijnsel bij lichtkoepels. Tijdens vochtige perioden met grotere temperatuurverschillen tussen binnenshuis en buitenshuis kan er zich vocht ophopen tussen de schalen. Acrylaat en polycarbonaat zijn immers dampdoorlatende kunststoffen. Tijdens drogere perioden zal dit vocht er vanzelf weer uit gaan. Er kunnen zich echter omstandigheden voordoen waarin dit wegtrekken van vocht niet snel genoeg gaat en er vochtophoping tussen de schalen optreedt. In dit geval kunnen we het probleem verhelpen door een grotere spouw aan te brengen tussen de schalen, waardoor er ventilatie mogelijk is. Reparatiesetjes hiervoor kunnen kosteloos worden opgestuurd.

Rookkanalen

Isoduct rookkanalen

Hoe warm wordt ISOduct aan de buitenkant?

Dat is afhankelijk van de kachel en inbouw, bij normaal gebruik en inbouw wordt de buitenmantel tussen de 30°C en 60°C. Temperaturen vanaf 50°C bijv. een radiator kunnen al onprettig heet aanvoelen.

Wat is de minimale afstand tussen ISOduct en brandbaar materiaal?

Volgens de nieuwe NEN-6062:2011 moet een kanaal voldoen aan een waarde van 10mm tot brandbare materialen. ISOduct is het enige kanaal wat daar aan voldoet zonder een extra brandwerende omkokering!

Hoe zwaar is ISOduct?

ISOduct is door de extra ingebouwde brandwerende omkokering zwaarder dan andere dubbelwandige kanalen. Het gewicht van een droog kanaal is ongeveer 16 kg voor Ø150/220 en 18 kg voor Ø200/270mm

Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen?

Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen. Bij een versleping van 2 bochten 45° met meerdere meters er tussen in, zal het vegen van boven- of van onderen af lastig zijn. In deze gevallen kan het noodzakelijk zijn om tussen de beide bochten een veegluik aan te brengen.

Mogen er bochten van 45 en 90 graden gebruikt worden?

In veel gemeentelijke bouwverordeningen is het toepassen van 45° bochten niet toegestaan, of alleen met een ontheffing. 90° bochten zijn altijd uitgesloten, met als enige uitzondering vlak achter de kachel met achteruitlaat mag een 90° bocht, of nog beter een T-stuk geplaatst worden. (Eenvoudig vegen) Gebruik zo weinig mogelijk bochten en bij voorkeur bochten van 15° - 30° - 35° en maximaal 40°.
In plaats van een 45° bocht is het beter om een 30° en 15° bocht met bijv. een lengte van 50 cm ertussen te plaatsen.

Hoeveel muurbeugels gebruiken?

Per meter ISOduct kanaal dient er een bevestigingspunt te zijn. Dit kan een muurbeugel, verdiepingsondersteuning of dakondersteuning zijn. Vooral vlak voor en na een bocht goed bevestigen. Zorg dat de muurbeugels voldoende steun hebben aan de woningconstructie.

Wat is de afstand tot de muur met een muurbeugel?

Bij een verstelbare muurbeugel is de afstand tussen het ISOduct kanaal en de muur instelbaar van 1 cm tot 10 cm. Een vaste muurbeugel heeft een afstand van ca. 5 cm. Met een muurbeugel verlengset wordt de afstand vergroot tot ca. 40 cm.

Vlizotrappen

Is maatwerk mogelijk?
In sommige gevallen is maatwerk mogelijk, stuur een email met de gewenste sparingsmaat en plafondhoogte zodat wij kunnen beoordelen of dit mogelijk is. Houd rekening met een langere levertijd en hogere prijs.

Waarom heeft een 4-delige ladder geen beschermdoppen?
De beschermdoppen passen niet in deze situatie. Let dus goed op als u gaat monteren.

Kan ik de vlizotrap zelf monteren?
Natuurlijk kan dat, raadpleeg de montagevideo en bestel de montagehoeken erbij. Zo kunt u gemakkelijk zelf de trap monteren

Welke maat moet in aanhouden bij bestellen?
De maten die op de site staan zijn de maten van de sparing/plafondopening waar de bak in komt. De vlizotrap is netto 1,6-2 cm kleiner. Dit is nodig om de bak haaks en evenwijdig te monteren, zodat het luik netjes sluit.