Kosten dakraam plaatsen

Bezig met laden...

Wat kost een dakraam plaatsen? Als je een beetje handig bent, kun je zelf je een dakraam plaatsen. Voor een nieuw dakraam betaal je tussen de € 250 en € 1900. Laat je het dakraam plaatsen door een vakman, dan betaal je behalve de aanschafprijs ook de kosten voor installatie. Deze liggen zo tussen de € 200 en € 300, voornamelijk afhankelijk van het formaat. De kosten voor het (laten) plaatsen van een dakraam hangen echter af van allerlei factoren.

 

Gemiddelde kosten voor het plaatsen van een dakraam

 

Dakraam maat

Aanschafprijs

Plaatsing

55 x 78 cm

Tussen € 240 en € 380

€ 215

55 x 98 cm

Tussen € 204 en € 1091

€ 220

66 x 98 cm

Tussen € 350 en € 400

€ 225

66 x 118 cm

Tussen de € 277 en € 1234

€ 230

78 x 140 cm

Tussen € 445 en € 1500

€ 235

94 x160 cm

Tussen € 500 en € 900

€ 245

114x140 cm

Tussen € 450 en € 1840

€ 255

134 x 140 cm

Tussen € 490 en € 1115

€ 285

 

De aanschafprijs voor een dakraam ligt tussen de € 250 en € 1900. De prijs hangt onder andere af van: 

 • Soort dakraam
 • Afwerking en isolatie 
 • Merk dakraam
 • Afmetingen dakraam
 • Materiaal van het dakraam
 • Beglazing dakraam
 • Bediening (handmatig of automatisch)
 • Raamdecoratie

 

Laat je een dakraam installeren door een vakman, dan komen bovenop de aanschafprijs nog de kosten voor het laten plaatsen van een dakraam.Uit gegevens van MyGo, een platform voor dienstverleners, blijkt dat de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een dakraam tussen de € 200 en € 300 liggen. Deze kosten zijn afhankelijk van:

 • Tarief vakman
 • Afmeting dakraam
 • Dakconstructie
 • Soort dak
 • Hoogte van het dakraam
 • Afwerking

 

Bovenstaande tabel zijn gemiddelde kosten. Zoals je al eerder kon lezen hangen de aanschafprijs en de installatiekosten af van allerlei factoren. 

Prijs dakraam hangt af van soort dakraam

Er zijn verschillende soorten dakramen. Van een standaard tuimelraam tot een uitzet/tuimelvenster of een kleiner zolderdakraam. De kosten voor het plaatsen van een dakraam hangen af van het soort dakraam dat je kiest. In het voorbeeld zie je hoe houten dakramen van dezelfde afmeting en hetzelfde materiaal kunnen verschillen in prijs. De afmeting voor het zolderdakraam is afwijkend, omdat deze altijd kleiner zijn. 

Soorten dakramen met prijs

Standaard tuimelraam 55 x 98 cm

€ 260,33

Uitzet/tuimelvenster 55 x 98 cm

€ 413,03

Zolderraam 55 x 98 cm

€ 382,01

Zolderdakraam 380 x 440 mm

€ 192,32

*Let op: de afwerking van de ramen is wel iets verschillend. Zo is het standaard houten tuimelraam uit het voorbeeld afgelakt met 1 laag blanke acryllak. Het uitzet/tuimelvenster en het zolderraam zijn van geïmpregneerd grenenhout en afgewerkt met 2 lagen blanke, ecologisch verantwoorde acryllak. Het zolderdakraam is gemaakt van ander materiaal en heeft andere beglazing. Lees in dit artikel meer over de verschillende afwerkingen voor dakramen.

 

Wat voor dakraam kies jij? Kijk hier voor meer informatie over de verschillende dakramen:

Prijs dakraam verschilt per merk

Het merk dakraam dat je kiest bepaalt voor een deel de prijs. Velux dakramen zijn meestal iets duurder dan Fakro dakramen. Het goedkoopste standaard houten Fakro-tuimelvenster - 55 x 78 cm - kost je iets meer dan € 250. Een Velux-venster met aluminium lijsten en in hetzelfde formaat kost ongeveer € 370.  Het merk OptiLight is ideaal als je de kosten voor het plaatsen van een dakraam wilt beperken. Voor € 200 heb je al een goed, betaalbaar dakraam.  

Dakraam plaatsen kosten: hoe kleiner hoe goedkoper

Hoe groter het dakraam is, hoe hoger over het algemeen de aanschafprijs. Voor een dakraam van 55 x 78 cm betaal je minder dan voor een dakraam van 94 x 160 cm. Het verschil in prijs kan al gauw rond de € 200 liggen. Let op: een groter dakraam is niet altijd duurder dan een kleiner dakraam. De prijs hangt ook af van het merk, het soort materiaal, beglazing en de afwerking. 

Prijs dakraam hangt af van de beglazing 

Het glas dat je kiest voor dakramen heeft invloed op de prijs. 

Zo heb je: 

 

De prijzen kunnen per type beglazing behoorlijk verschillen. Voor een tuimeldakraam van 78 x 160 cm met viervoudig glas betaal je al snel € 1600. Maar dit dakraam voldoet dan ook aan de strenge voorwaarden van het passiefhuis-concept voor energieneutraal bouwen. Een tuimeldakraam met standaard U2-beglazing en dezelfde afmetingen heb je al vanaf € 329.

De kosten voor het plaatsen van een dakraam worden hoger als je gaat voor superenergiebesparend glas, maar je betaalt dan wel weer minder stookkosten. Hier vind je een handig overzicht met soorten beglazing voor dakramen.

Dakraam prijs: hout of kunststof

Een houten dakraam is over het algemeen iets goedkoper dan een kunststof dakraam, zoals je in onderstaand voorbeeld kunt zien. We hebben twee standaard tuimelramen van dezelfde afmeting vergeleken. Hout is tussen de € 50 en € 70 goedkoper dan een kunststof dakraam, afhankelijk van het merk dat je kiest. Een kunststof dakraam gaat wel een stuk langer mee dan eentje van hout. Het heeft ook weinig tot geen onderhoud nodig, waardoor het op langere termijn weer goedkoper wordt 

 

 

Kunststof

Hout

Tuimelraam 66 x 98

€ 361,55

€ 291,37

 

Afwerking en isolatie van een dakraam  

De afwerking van een dakraam heeft invloed op de prijs. Zo is een houten dakraam met een afwerking van blanke lak vaak goedkoper dan een houten dakraam met vochtbestendige witte lak of dakramen met een kunststof beschermlaag

Een vochtbestendige lak of een kunststof afwerking zorgen er meestal wel voor dat je raam langer meegaat en dat je minder onderhoud hebt. 

Blank afgelakt

Vochtbestendige lak

Polyurethaan beschermlaag

Tuimelraam hout 55 x 78 cm

€ 254,06

€ 287,58

€ 377,77

 

Handig om te weten als je een dakraam wilt bestellen: de Fakro-ramen zijn per afwerking ingedeeld in verschillende types: 

 • FTP = hout met 2 lagen blanke lak
 • FTW = hout met 2 lagen witte lak
 • FTU = hout met een witte PU coating
 • PTP = in kunststof
 • FTT = energiebesparend passiefhuis       

Dakramen van het merk Optilight zijn altijd van hout met 1 laag blanke lak.  

 

Afwerking en isolatie: dit betaal je voor een gootstuk

Een gootstuk kost je tussen de € 40 en € 200, afhankelijk van de afmeting. Een gootstuk zorgt voor goede afwatering en een nette afwerking van je dakraam. Ook kun je met een gootstuk het dakraam nog verder isoleren. Soms zitten de gootstukken bij de prijs van een dakraam inbegrepen, maar niet altijd. Let hier dus even op. Kijk hier voor gootstukken en dakramen inclusief gootstukken.

 

Afwerking en isolatie: dit betaal je voor een binnenkraag

De prijs voor een binnenkraag ligt rond de € 30, afhankelijk van de afmetingen. Een binnenkraag beschermt rond het dakraam tegen vocht van buitenaf en van binnenuit. Soms is de binnenkraag inbegrepen bij de prijs voor een dakraam. Kijk hier voor binnenkragen en dakramen met de binnenkraan inbegrepen.

Kosten raamdecoratie dakramen 

De kosten voor raamdecoratie hangen van de afmetingen van je raam, maar ook van het type raamdecoratie. Een standaard rolgordijn met handbediening heb je al vanaf ongeveer € 40, terwijl je voor een verduisteringsgordijn het dubbele betaalt. Voor een rolluik met automatische bediening betaal je rond de € 400. 

 

Dakraam laten plaatsen kosten

Wil je een dakraam laten plaatsen? Dan betaal je behalve de aanschafprijs ook voor het werk van de vakman. Voor het plaatsen van een dakraam betaal je tussen de € 200 en € 300. De montagekosten voor een dakraam hangen af van:

 • Tarief vakman
 • Afmeting dakraam
 • Dakconstructie
 • Soort dak
 • Hoogte van het dakraam
 • Afwerking

Tarief vakman

Iedere vakman heeft een eigen uurtarief of een vaste prijs voor bepaalde werkzaamheden. Die prijzen kunnen hierdoor behoorlijk verschillen. Het is daarom altijd handig om 3 offertes bij verschillende vakmannen op te vragen. 

Afmeting van het dakraam

Als je een heel groot dakraam wilt laten plaatsen die niet langs de trap omhoog kan, betaal je vaak meer. In zo’n geval moet de vakman meestal een steiger of een kraan huren en dat zijn extra kosten. Een kraan huren kost rond de € 100 per uur. 

 

Dakconstructie, type dak en hoogte

Zijn er aanpassingen aan de dragende constructie van het dak nodig om je dakraam te plaatsen? Dan loop je ook tegen extra kosten aan. Hoe meer aanpassingen er nodig zijn, hoe hoger de prijs. Ook het type dak heeft invloed op de kosten. Op een dak met dakpannen kunnen dakramen vrij eenvoudig worden geplaatst. De kosten voor het plaatsen van een dakraam worden hoger, zodra je bijvoorbeeld een schuin dak met leisteen hebt. Moet de vakman op een tweede verdieping of hoger werken? Dan betaal je extra voor een steiger of kraan en veiligheidsmaatregelen voor het werken op hoogte.

Veelgestelde vragen kosten dakraam plaatsen

Wat is de gemiddelde prijs voor een dakraam?

Tussen de € 150 en € 1900, afhankelijk van het soort dakraam, de afmetingen, beglazing en het materiaal en de bediening.

Hoeveel kost een kunststof dakraam?

Dat ligt aan het type dakraam en het merk dat je kiest. Een kunststof dakraam is over het algemeen zo’n € 50 tot € 70 duurder dan een houten dakraam, maar dit is een gemiddelde. 

Wat kost een gootstuk dakraam?

Tussen de € 40 en € 100, afhankelijk van de afmetingen. Soms zijn gootstukken inbegrepen in de aanschafprijs van een dakraam.

Gerelateerde producten