Een VELUX Dakraam Plaatsen: Hoe doe je dat?

Bezig met laden...

VELUX dakramen zijn een uitstekende optie bij het upgraden van je huis. Ze laten natuurlijk licht binnen, verbeteren de ventilatie en verhogen de potentieel verkoopwaarde van je woning. Maar nadat je het perfecte VELUX dakraam voor je huis hebt gekozen, rest de vraag: hoe monteer je het? In dit stappenplan leggen we uit wat je moet weten als je een dakraam wil plaatsen.

Stapsgewijze Handleiding voor het Plaatsen van een VELUX Dakraam

Voordat je begint met een dakraam vervangen , zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt, inclusief het bijpassende gootstuk, isolatiekraag en dampremmende folie. Uiteraard is de juiste keuze voor een nieuw dakraam ook belangrijk. Een dakraam kiezen is niet makkelijk dus om een beetje te helpen bij het vinden van het juiste dakraam zijn hier wat tips en vragen:

  • Zorg dat de klus binnen je budget past, montage zelf doen scheelt geld

  • Weet dat je bij vochtige ruimtes het beste een kunststof dakraam toepast.

  • Kijk naar de dakhelling van je hellend dak, is plaatsing mogelijk?

  • Waar zitten de horizontale balken in de dakconstructie?

  • Plaats je meerdere dakramen naast elkaar of komen ze ieder apart in het dak.

  • Bepaal ook kritisch de hoeveelheid lichtinval en of er dus voldoende daglicht binnenkomt, achteraf een dakraam plaatsen

  • Check of je een vergunning nodig hebt

  • Bepaal de benodigde isolatie van het dakraam, zeker als je op zolder een dakraam laat plaatsen.

  • Welke raamdecoratie opties zijn er voor zonwering?

  • Een rolgordijn aan de binnenkant van het dakraam is minder effectief als zonwering aan de buitenkant

  • Een groter glasoppervlakte betekent een grotere impact op op je dakconstructie en isolatie maar ook meer daglicht

  • Frisse lucht is belangrijk, is er voldoende ventilatie?

  • Een aftimmering of dakraam plaatsen vraagt enige technische kennis en handigheid, soms is een vakman de beste oplossing ook al is dit duurder.

Uitpakken van het VELUX Dakraam

Voordat je begint, is het belangrijk om het dakraam voorzichtig uit te pakken om beschadiging te voorkomen. Controleer of alle onderdelen compleet zijn volgens de bijgevoegde instructies.

In de verpakking tref je het VELUX raam aan, samen met een doos met installatiebeugels en bevestigingsmiddelen, en het kapgedeelte. Bovendien bevat de verpakking een gedetailleerde installatiehandleiding, waarin verschillende instructies te vinden zijn, afhankelijk van het type gootstuk dat je hebt.

Bij het een VELUX dakraam plaatsen op een dak met pannen is een VELUX EDW gootstuk vereist, terwijl voor een leien dak een VELUX EDL gootstuk nodig is.

Je kunt de QR-code op de installatiehandleiding scannen voor toegang tot handige installatievideo's en adviezen.

In dit specifieke geval gaan we uit van een standaard tuimeldakraam met EDW gootstuk, wat betekent dat de rode kleurcodering in de instructies van toepassing is. Heb je alle gegevens bij de hand en keuze gemaakt? Nu kunnen we beginnen met een dakraam plaatsen.

Verwijder het Raam uit het Kozijn

Sta het raam rechtop en verwijder de piepschuim blokken aan de bovenkant. Open het raam door de bedieningsbalk omhoog en naar binnen te duwen. Draai vervolgens het raam volledig om totdat de piepschuim blokken op de vloer rusten. Koppel nu het raam los van het frame met behulp van de knop op de scharnieren. Verwijder het raam en leg deze op een veilige plek.

Bepaal de Sparing in het Dak

Meet de breedte van de raamopening en zorg ervoor dat deze voldoende ruimte biedt voor het dakraam. Plaats de installatie gordingen op de juiste hoogte en zorg voor een goede overlapping aan de zijkanten. De opening in het dak moet 40-60 mm breder zijn dan het raam.

Bevestig de lagere installatielat, met de bovenrand ongeveer 80 mm boven de eerste rij dakpannen tegels onder het raam. Zorg ervoor dat het waterpas is en meet naar boven en tel 45 mm op bij de lengte van het raam en markeer dit punt voor de bovenste installatielat.

Zorg ervoor dat beide gordingen aan beide zijden de opening overlappen met 100 mm aan de bovenkant en 250 mm aan de onderkant.

Knip eventueel overtollig folie terug en leg het over de latten voor extra waterdichting. Verwijder ten slotte de rij dakpannen onder de sparing.

Installeren van het Kozijn

Plaats de isolatiekraag en bevestig de montagebeugels volgens de instructies. Zorg ervoor dat het frame stevig is bevestigd en controleer de waterdichtheid.

Je ziet een rode lijn en een blauwe lijn langs de zijkant lopen - zorg ervoor dat je de juiste kleur gebruikt volgens het gootstuk dat je gebruikt, en installeer de beugels langs de lijn. In dit geval volgen we de rode instructies omdat we EDW gootstuk gebruiken, dus de beugels worden langs de rode lijn aan de boven- en onderkant van het raam bevestigd. Positioneer de beugels over de voorgeboorde gaten en schroef de beugel op zijn plaats.

Plaats nu het kozijn over de sparing. Bevestig de onderste beugels van het frame volledig aan de ondersteuningslat met 30 mm en 80 mm schroeven. Zorg ervoor dat de schroeven zowel door de lat als de tegenlat gaan en in de dakspant als het dak er een heeft. Gebruik bovenaan het raam een 30 mm schroef in een van de horizontale gaten op elke beugel, maar zorg ervoor dat deze 10 mm uitsteekt in plaats van volledig te worden ingeschroefd.

Uitlijnen van het Dakraam

Plaats het dakraam terug in het kozijn door de gebogen scharnier op de raam in lijn te brengen met de overeenkomstige sleuven in het raamframe. Kijk nu naar de opening tussen de zijkanten van het dakraam en het frame in het raam. Als de opening aan de bovenkant groter is dan aan de onderkant aan één zijde, gebruik dan een koevoet om een kleine aanpassing te maken door de buitenrand van het frame iets naar binnen te trekken om het raam recht te zetten.

Open nu het dakraam en bekijk de onderste opening, zorg ervoor dat de opening tussen de glas en het frame gelijkmatig is. Zo niet, neem dan de zwarte wig en steek deze in de beugel op de bovenhoek die tegenover de bredere opening staat. Hierdoor wordt het kozijn iets omhoog geduwd, waardoor de opening tussen het raam en het kozijn wordt gelijkgetrokken.

Nadat eventuele noodzakelijke aanpassingen zijn gemaakt, verwijder je het glasraam opnieuw uit het kozijn - druk gewoon op de scharnierknoppen om deze los te maken en te verwijderen. Het frame kan nu goed worden bevestigd, dus schroef de schroeven in die eerder 10 mm uitstaken. Schroef vervolgens de 80 mm schroeven vast, zorg ervoor dat ze zowel de latten als de dakspanten vastzetten.

Plaats de onderste buitenkraag en markeer de positie van de afwateringsgoot - deze moet onder een hoek worden geplaatst om voldoende afvoer mogelijk te maken, voor het geval water langs de dakbedekking naar beneden loopt. Als je panlatten hebt, verwijder dan een gedeelte van de panlat om de goot aan de dakspant te bevestigen. Snijd een flap in het dakleer, langs waar de goot zal worden bevestigd, en voeg kit toe aan de randen van de snee.

Buitenkraag VELUX Dakramen monteren

Plaats nu de buitenkraag rond het raamkozijn - het uiteinde met het langere materiaal gaat bovenaan. Verwijder de strips op de buitenkraag die de het plaksel beschermen, en plak de kraag op de randen van het raamkozijn, zorg ervoor dat de hoekflappen stevig rond het kozijn geplaatst worden. Niet de kraag vast rond de panlatten en maak sneden aan de onderkant om deze rond eventuele gordingen te plaatsen.

Bovenin bevestig je de goot op zijn plaats. Vouw dan de buitenkraag eroverheen en in de goot. Snijd eventueel overtollig materiaal af, dan vouw je de flap in het dakleer in de goot en zet het vast met de bijgeleverde clips.

Installeren van het Gootstuk

Breng het gootstuk aan rondom het dakraam en zorg voor een goede afdichting tegen de dakbedekking. Controleer of alle onderdelen correct zijn geïnstalleerd volgens de instructies.

Bij geprofileerde dakbedekking moeten deze onder het raam worden afgekant om ervoor te zorgen dat het hoogste punt van de dakpan maximaal 130 mm van de onderkant van het raam uitkomt. Dit helpt om de onderste sluitflap van het gootstuk netjes te laten passen en zorgt tegelijkertijd voor waterafvoer.

Neem het onderste gedeelte van de gootstuk en breng het op zijn plaats. Vorm het gootstuk over de dakpannen, zorg ervoor dat het om de dakpanprofielen wordt geduwd. Buig vervolgens het geplooide gedeelte 45 graden terug - dit helpt om het strak over de dakpannen te krijgen. Plaats het nu terug op zijn plaats en schroef het vast met behulp van deel 2 van het gootstukpakket - zorg ervoor dat het aan de zijkant van het frame wordt bevestigd.

Schuif de zijdelen van het gootstuk op hun plaats - bevestig ze door de lipjes om te vouwen en er een spijker in slaan. Als je deel 5 van de gootstuk onderdelen nog niet hebt verwijderd, doe dit dan nu.

De volgende stap is het plaatsen van de zijframes . Plaats ze eenvoudig op hun plaats en klik ze vast. Nadat dit is gedaan, installeer je deel 5 van het gootstuk pakket opnieuw - schuif ze in de zwarte behuizing aan de bovenkant van het raam en zorg ervoor dat ze op hun plaats klikken bij het scharnier.

Schroef nu het kapgedeelte op zijn plaats, voordat je uiteindelijk het bovenste gootstuk gedeelte positioneert en het op zijn plaats bevestigt met neerklapbare lipjes aan beide zijden van het raam.

Afwerking met Dakpannen

Nadat de gootstukken zijn geïnstalleerd, kunnen de dakpannen rond het dakraam worden afgewerkt. Snijd de schuimafdichting aan de zijkant en bovenkant van het gootstuk af om ervoor te zorgen dat deze past in het profiel van de dakpannen waar ze samenkomen. Vergeet niet om een opening van 60-150 mm aan de bovenkant van het dakraam tussen de dakpan en het dakraam vrij te laten voor een gemakkelijke afvoer van regenwater.

Plaats de Dampremmende Folie

De laatste fase is het plaatsen van de dampremmende folie. Plaats het in de interne lijstspouw van het raam met behulp van het gereedschap dat in de set is meegeleverd, en bevestig het vervolgens in elke hoek met de schroeven. Plak het ten slotte vast aan de bestaande dampremmende folie van het gebouw om te voorkomen dat er vocht in de dakconstructie komt.

Montagevideo Velux Dakraam Plaatsen

Veelgestelde Vragen over het Plaatsen van Dakramen

Wat kost het plaatsen van een dakraam?

De kosten voor het plaatsen van een dakraam zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dakraam, de moeilijkheidsgraad van de installatie en eventuele bijkomende werkzaamheden zoals het aanpassen van de dakconstructie.

Is een dakraam plaatsen moeilijk?

Met de juiste voorbereiding en instructies is het plaatsen van een dakraam goed te doen. Het is echter belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan en indien nodig professionele hulp in te schakelen. Het is dus een klus die je makkelijk zelf kunt doen maar als je veel dakramen hebt met veel gewicht door bijvoorbeeld triple beglazing kunt het beste een vakman het dakraam laten plaatsen. Een VELUX montagepartner heeft vaker een dakraam geplaatst en kan je adviseren over de ramen.

Hoe lang duurt het plaatsen van een dakraam?

De tijd die nodig is voor het plaatsen van een dakraam kan verschillen afhankelijk van de omvang van het project en de ervaring van de installateur. In de meeste gevallen kan het plaatsen van een standaard dakraam binnen één dag worden voltooid. Het ligt er natuurlijk ook aan of je kiest voor nieuwe dakramen met gootstukken of je oude VELUX dakraam laat vervangen

Wat kost het plaatsen van een VELUX dakraam?

De kosten voor het plaatsen van een VELUX dakraam kunnen wisselen naar gelang het gekozen model en eventuele bijkomende werkzaamheden. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om een goed beeld te krijgen van de kosten. Uiteraard scheelt het ook of je kiest voor buitenzonwering of extra isolatiemateriaal voor je dakvensters.

Is er een alternatief voor nieuwe dakramen van VELUX?

Het alternatief voor een dakraam plaatsen van VELUX is een dakraam van Fakro. Of dit nieuwe dakraam het beste past in jouw situatie is de vraag, VELUX biedt de meeste zekerheid dat je het juiste type dakraam koopt. Fakro dakramen passen echter in de regel prima als vervanging en bij een lager budget kies je sowieso beter voor een Fakro dakraam. Het grote voordeel van dakramen van Fakro is de handgreep aan de onderzijde van het dakraam wat beter voor je rug is en makkelijker bereikbaar.

Neem contact met ons op

Met deze stapsgewijze handleiding en veelgestelde vragen ben je goed voorbereid op de belangrijkste stappen om jouw huis of klus te voorzien van prachtige VELUX dakramen. Wil je een dakraam plaatsen maar kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Wij kunnen je bijvoorbeeld in contact brengen met een VELUX montagepartner

Heeft u dus vragen over het plaatsen van Fakro of VELUX of wilt u advies op maat? Neem contact met ons op via:

  • [email protected]
  • 0252-622345
  • Stuur ons een bericht via de groene chat knop rechtsonder