Lichtkoepel Overkapping

Bezig met laden...

Zoek je een lichtkoepel voor een overkapping? Voor extra daglicht onder je carport of om het buitengevoel op je veranda te versterken? Lees hieronder waarop je moet letten bij de aanschaf en montage van een koepel voor een terrasoverkapping of carport.


Een houten overkapping tegen de achter- of zijgevel gevel van je woning ziet er prachtig uit en is handig als het regent. Maar zo’n veranda kan wel het daglicht blokkeren. Met een koepel in de houten overkapping zorg je dat er genoeg daglicht je woning inkomt.

  Van hoog naar laag sorteren

  14 producten

  Van hoog naar laag sorteren

  14 producten

  Lichtkoepels overkapping: glas of kunststof?

  Lichtkoepels voor een overkapping kun je zowel in glas of kunststof (polycarbonaat of acrylaat) krijgen. Beide producten hebben zo hun voordelen. Of je een veranda-daklicht van glas wilt of een glazen of kunststof lichtkoepel voor je veranda wilt hangt af van je persoonlijke smaak en wensen. We hebben de verschillende kenmerken en voordelen op een rijtje gezet.

   

  Glazen overkappingen Kunststof overkappingen
  Strakke uitstraling, ook ideaal als je een plat veranda-daklicht of platte koepel voor een overkapping wilt Lichtgewicht voor eenvoudige montage op je overkapping
  Gelaagd veiligheidsglas mogelijk voor optimale bescherming Polycarbonaat is tot 250 keer slagvaster dan een glazen ruit van vergelijkbare dikte.
  Acrylaat, beter bekend onder de naam Plexiglas, is 10 keer slagvaster dan glas van vergelijkbare dikte

  Montage koepel overkapping

  Om een koepel op je overkapping te monteren heb je een dakopstand nodig. Houd bij de montage van de dakopstand rekening met een lichte hellingshoek. De helling van een platte overkapping moet minimaal 2° zijn voor het afvoeren van overtollig regenwater. Zonder helling ontstaat er een plasvorming wat de druk op je veranda-daklicht verhoogt. Bij nieuwbouwhuizen is de helling standaard 2°. Heb je een oudere woning die niet aan deze hellingswaarde voldoet? Los dit op door een helling te (laten) maken met isolatiemateriaal.

  Alle lichtkoepels voor een overkapping hebben 10 jaar garantie en worden geleverd met bevestigingsmateriaal en een voor gemonteerde PE band onder de koepel. De bevestigingsdoppen zijn inbraakwerend uitgevoerd.

  Onderhoud daklicht of koepel

  Reinig de koepel of het daklicht met zachte zeep en veel water, ook als je bijvoorbeeld insecten wilt verwijderen. Gebruik geen insectenspray, want dit product kan je veranda-daklicht of koepel beschadigen, zeker als deze van kunststof is.

  Daklicht of koepel overkappingen: isolatie en ventilatie

  In onverwarmde ruimtes die slecht of niet geïsoleerd zijn, zoals carports of open veranda’s, kun je rustig een enkelwandige lichtkoepel plaatsen. Denk aan een koepel met enkelwandig acrylaat.

  Is de lichtkoepel voor de overkapping van een verwarmde ruimte die je kunt afsluiten, zoals een veranda geïntegreerd in je woning? Kies dan een veranda-daklicht met isolatieglas of een kunststof koepel die dubbel- drie- of zelfs vierwandig is. Een opstand van isolerend PVC zorgt voor extra isolatie.

  Bepaalde koepels en daklichten hebben ook standaard ventilatie-openingen. Behalve het tegengaan van condensvorming zorgen deze ventilatiekoepels dat insecten minder snel onder de ruit blijven zitten.

  Inbraakbescherming met polycarbonaat of veiligheidsglas

  Polycarbonaat is tot wel 250 keer slagvaster dan glas van vergelijkbare dikte. Maar je kunt een glazen veranda-daklicht ook in gelaagd veiligheidsglas krijgen voor optimale inbraakbescherming.

  Lichtstraat in plaats van koepel

  In plaats van een koepel of veranda-daklicht, kun je ook kiezen voor een lichtstraat. Een lichtstraat is één lang frame met meerdere ramen op een rij. Ideaal als je extra daglicht wilt en niet meerdere koepels, en ook nog eens heel stijlvol.


  Veelgestelde vragen over lichtkoepel overkappingen

  Wat kost een veranda-daklicht?

  De prijzen variëren: van een enkelwandige kunststof lichtkoepel van € 50,55 tot thermo-lichtkoepels van € 900. Hier komen eventueel nog de kosten bij voor het laten plaatsen van de lichtkoepel. .

  Welke dakopstand voor lichtkoepels overkapping?

  Je kunt kiezen uit dakopstanden van AVP (pvc), dakopstanden van polyester of metalen opstanden. Welke product je kiest, hangt af van de lichtkoepel die je aanschaft. Zo is een metalen dakopstand meer geschikt voor een groot formaat lichtkoepel. En er zijn geen ronde pvc-opstanden.

  Een houten opstand is niet altijd de beste keuze voor een veranda-daklicht of koepel. Hout zet uit, wat kan leiden tot breuk en scheurvorming.

  Een lage opstand zorgt dat je daklicht niet of nauwelijks zichtbaar is vanaf het maaiveld. Let op: je opstand moet minstens 15 cm boven het dakvlak uitsteken om vochtproblemen te voorkomen. Lees meer informatie over dakopstanden.