Een rubber dakdoorvoer voor mijn rookkanaal, kan dat wel?

Bezig met laden...

Om een dubbelwandig rookkanaal door een dak te monteren wordt meestal gebruik gemaakt van dakdoorvoer van lood. Hier kleven enkele nadelen aan. Het is een zwaar en bewerkelijk materiaal wat de montage er niet makkelijker op maakt. Je hebt dus vaak een ervaren dakdekker of installateur nodig die dit voor je doet. Je kan het ook zelf doen maar dan ben je vaak veel tijd kwijt. Met een rookkanaal van Isoduct heb je een andere mogelijkheid, namelijk het gebruik van een rubber dakdoorvoer. Hierbij is de montage sneller en de kosten lager. Hoe het werkt lees je hieronder.

Waarom Isoduct wel een rubber manchet heeft

Binnenafwerking

Je zult je wel afvragen waarom bij Isoduct wel een rubber dakdoorvoer mogelijk is en bij andere leveranciers. Dit heeft alles te maken met de isolatie van een dubbelwandig rookkanaal van Isoduct. Deze is een stuk beter dan die van de andere leveranciers waarbij de pijpen een veel te hoge oppervlakte temperatuur voor de toepassing van een rubber manchet hebben. De brandwerende omkokering moet volledig doorlopen en functioneert dan ook als dakdoorvoering . De ISOduct flexibele doorvoermanchetten, en de ISOduct Multiseal (de kit) zijn dan ook speciaal ontwikkeld voor de ISOduct pijp .

Voordat je aan de slag gaat, let er wel op eerst de binnenafwerking te monteren zodat de doorvoering ook aan de onderzijde volledig tocht- en kierdicht afgewerkt is volgens het Bouwbesluit.

rubber ISoduct

Hoe wordt een rubber dakdoorvoer gemonteerd?

De ondergrond van het dak eerst schoonvegen (eventueel met een staalborstel) van aanslag, mos, algen, grind, leislag enz.

Daarna de rubbermanchet met het voorgestanste gat over de ISOduct pijp trekken. Het rubber kan 4x zo lang worden)  en zorg dat de rubbermanchet op gelijke hoogte en vlak is met het dak. Overtollig rubber eventueel wegknippen met een normale schaar en zorg bij een pannen- of golfplaten dak dat het rubbermanchet onder de bovenliggende pannen of golfplaat schuift. Wanneer de rubber manchet op de rubber manchetjuiste hoogte zit deze omhoog klappen en aan de onderzijde de overgang rubber/rvs-pijp afkitten met de ISOduct Multiseal 96. Ook aan de bovenzijde het rubber iets terugslaan en de aansluiting rubber en RVS pijp afkitten en daarna het rubber weer tegen de pijp aan laten sluiten. 

De ISOduct Multiseal 96 aanbrengen met een kitspuit op het dakvlak. De rubbermanchet kan dan nog op maat worden geschoven en plooien kunnen  weggewerkt worden. Daarna met de aandrukroller de kit goed verdelen en aandrukken. Bij hoge omgevingstemperaturen de manchet direct afwerken i.v.m. de snelle droging.

Wat moet ik nog meer weten over het gebruik van Isoduct Multiseal en rubber dakdoorvoer?

Houd de volgende punten in het achterhoofd bij het gebruik van ook goed een rubber dakdoorvoer met Multiseal 96:rubberroller

• De manchetten zijn ozon en uv bestendig  en ecologisch volledig verantwoord

• ISOduct manchetten zijn geschikt voor temperaturen van  -60ºC tot +120ºC 

• ISOduct Multiseal 96 is oplosmiddelvrij en bevat geen schadelijke stoffen.

• Om een goede hechting te krijgen is het nodig dat de ondergrond schoon is en vrij van vet of silicone.

 • ISOduct Multiseal hecht zowel op droge als een iets vochtige ondergrond.

• Een vervuild oppervlak moet de grondig worden schoongemaakt met een staalborstel en daarna gereinigd worden met spiritus  (géén aceton, terpentine of thinner gebruiken!)  

• Nadat ISOduct Multiseal aangebracht is moet deze direct worden aangerold met bv een aandrukroller.