Vlizotrap met hoge isolatie

Bezig met laden...

Helaas zien wij veel te vaak dat de zolder en bijbehorende vlizotrap het ondergeschoven kindje van menig verbouwing is. Kijk maar naar de welbekende klus programma’s op tv waar hele huis is aangepakt maar voor de zolderruimte is geen budget. Dit is vanuit isolatieoogpunt een gemiste kans omdat de meeste warmte via je dak en dus eerst ook via de zolder verdwijnt. Hier zou je dus moeten beginnen; met het isoleren van het dak en de zolder zodat je niet stookt voor de vogels. Deze tip geldt niet alleen voor particulieren maar ook aannemers en klusbedrijven hebben hier vaak onvoldoende oog voor.

Wat is een vlizotrap met hoge isolatie?

Het luik is het meest belangrijk voor de isolatie. Hiervoor is er een LXD extra isolerende kraag  te kopen om rondom het trapgat ook voldoende isolatie aan te brengen. Er zijn twee typen vlizotrappen die uitermate geschikt zijn om een hoge thermische isolatie te bereiken. Dit zij de Fakro LTK en LWT zoldertrap. De LTK energy zoldertrap is uitermate geschikt voor ongebruikte zolders waarbij het verschil in temperatuur tussen de vliering en de ruimte daaronder groot is. Daarnaast is de Fakro LWT zoldertrap het product dat je kan toepassen bij lage energiedichtheid. Beide trappen hebben dan ook de hoogste klasse in luchtdichtheid.

 

 LTK zoldertrap                       LWT zoldertrap

 

Wat is de thermische isolatie van het luik van een vlizotrap?

Zoals gezegd is het luik van een vlizotrap de meest bepalende factor voor de isolatiewaarde van de trap. De LWT en LTK hebben een extra geïsoleerd luik waardoor zij van alle houten vlizotrappen de beste vlizotrap isolatie hebben. Hieronder volgt het overzicht aan isolatiewaarden voor de luiken van een houten zoldertrap:

  • LWS, LWK, LWZ, LDK hebben een U-waarde van 1,1

  • LWL heeft U-waarde van 0,74

  • LWF heeft een U-waarde van 0,64

  • LTK heeft een U-waarde van 0,68

  • LWT heeft een U-waarde van 0,51

  •  

Technische gegevens LTK en LWT zoldertrap

 

 

Eigenschappen van de LTK en LWT Zoldertrap 

 

 

Vlizotrap isolatie van metalen uitvoeringen

De metalen zoldertrappen hebben allen een U-waarde van 1,1 en hebben dus geen speciaal verbeterde geïsoleerde uitvoering. De enige metalen vlizotrap met een hoge isolatie is de LMF brandwerende trap met een U-waarde van 0,79.

 

Waarom is zoldervloerisolatie belangrijk?

Zoldervloerisolatie voorkomt vochtproblemen en houdt de warmte in huis. Zeker bij woningen met een ouderwetse vliering die enkel gebruikt wordt voor opslag van spullen en dus niet verwarmd wordt is isolatie van de zolder zeer belangrijk omdat er dan een groot temperatuurverschil is tussen beide ruimtes. Als je de zolder als extra woonruimte wil gebruiken is de zoldervloerisolatie ook belangrijk omdat je niet wil dat de warmte vervliegt van de ene naar de andere ruimte. Met een zolderluik kun je dit combinatie van de vloer oplossen.

 

Montage van de LTK energy zoldertrap

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van een geïsoleerde zoldertrap, dan is onderstaande montagevideo handig om je voor te bereiden:

 

 

Of gebruik onderstaande montagehandleidingen:

 

LWT Montagehandleiding
LTK Montagehandleiding
 

Vragen over geïsoleerde vlizotrappen?

He je nog verder vragen opmerkingen over dit onderwerp? Neem gerust dan contact met ons op via: