Een ISO-raam of isolatieraam is een dubbel uitgevoerd PVC kader met een 10 laags polycarbonaat spouwlaat van 32 mm breed. Het heeft een zeer goede isolatiewaarde en is een alternatief voor het populaire glasraam. Maar wanneer gebruik je dit type kader? Kun je dit in iedere situatie toepassen of zijn er ook nadelen waar je van op hoogte moet zijn voor je dit type kader bestelt? Uiteraard zijn die er. Hieronder vindt je een uiteenzetting van de voor- en nadelen van de ISO-ramen, zo ga je niet de mist in. Les snel verder.
Een ISO-raam als alternatief van het glasraam
Het ISO-raam wordt vaak toegepast als alternatief op het glasraam. Waarom is dit het geval? Voornamelijk omdat het ISO-raam in veel meer maten beschikbaar is. Polycarbonaat is lichter en bewerkelijker dan glas en daardoor eenvoudig in meerdere uitvoeringen te maken. Kom je niet uit met een glasraam dan kun je vaak met een ISO-raam wel uit de voeten. Op elk type opstand is het isolatieraam zonder verdere ingrijpende aanpassingen te plaatsen. Dus ook voor bestaande vaste lichtkoepels is het een goede oplossing als meer isolatie gewenst is. Door het lichtere gewicht heeft het ISO-raam nog een voordeel; het kan ook op een handmatige ventilerende lichtkoepel gebruikt worden. Dat kan bij het zwaardere glasraam niet. Deze kan alleen elektrisch geventileerd worden. Wat natuurlijk bij het isolatieraam ook mogelijk is.
Het nadeel van een isolatieraam
Zoals altijd is er een zekere uitruil tussen lichtdoorlaat en isolatie. Hoe meer lichtdoorlaat, des te minder de isolatie en omgekeerd. Wees daar dus altijd bewust van. Voor een isolatieraam is dat niet anders. De warmtedoorlaat (ZTA) is met 30 % extreem laag, bij HR ++ is dit 60%, maar de lichtdoorlaat (LTA) is ook laag met 35%. Bij een normale dubbelwandige koepel is dit 85% voor acrylaat en 81% voor polycarbonaat. Bij een glasraam is 79%, ook een stuk hoger. Heb je dus veel meer licht in je woning of uitbouw, dan is het ISO-raam niet de beste keuze.