Materiaaldikte kunststof lichtkoepels

Bezig met laden...

Vaak krijgen wij de vraag of we iets kunnen vertellen over de materiaaldikte van onze lichtkoepels. Nu verkopen wij meerdere merken maar in de praktijk blijkt dat er weinig tot geen verschil is tussen de diverse leveranciers. Dat heeft goede redenen en dat gaan we hier beknopt voor je uitleggen en ook beantwoorden we de vraag hoe dik de schaal van een lichtkoepel is.

Wat is de dikte van een kunststof lichtkoepel?

Globaal gezegd is de dikte variabel tussen de 2 mm en 5 mm (zie hiervoor bijvoorbeeld het technische dossier van Skylux) waarbij ongeveer 3 mm het gemiddelde is . De dikte is verder afhankelijk van:

  • De afmetingen van de lichtkoepel

  • De materiaalsoort (acrylaat of polycarbonaat)

  • De vorm van de dakkoepel (bolvormig of piramide)

  • Is het een binnen- of buitenschaal?

Ben je benieuwd naar een specifieke afmeting dan kun je dit bij ons opvragen.

Waarom zit er weinig verschil tussen de verschillende leveranciers?

Dit antwoord kunnen we in tweeën splitsen. Enerzijds heeft het met productie  en techniek en anderzijds te maken met regelgeving en voorschriften. Omdat iedere lichtkoepel aan dezelfde eisen moet voldoen om op de Europese markt verkocht te mogen worden zit er weinig verschil in materiaalgebruik.

En omdat het produceren van een lichtkoepel op dezelfde wijze gaat en de plaat niet te dik of te dun kan zijn om een goede piramide- of bolvorm te produceren zal er in de praktijk weinig verschil zijn. Ook omdat Lichtkoepels uit standaard vlakke plexiglas platen geproduceerd worden met vaste diktes.

Wanneer is de schaaldikte dunner en wanneer is deze dikker?

De schaaldikte is groter wanneer:

  • het een grotere maat is

  • het een polycarbonaat lichtkoepel is

  • Het om een buitenschaal gaat

Bij een binnenschaal, een kleine maat en een acrylaat uitvoering is de materiaaldikte van de ichtkoepel doorgaans kleiner.

Nog vragen?

Mail of bel ons dan en we leggen het je graag nog eens uit of zoeken de dikte van de lichtkoepel van je keuze voor je op.