Wat is beter, een opstand van PVC of polyester voor mijn lichtkoepel?

Bezig met laden...

Een lichtkoepel heeft een opstand nodig om op het dak gemonteerd te kunnen worden. Een dakopstand zorgt voor een goede afwatering en waterkering zodat water niet blijft liggen op het dak. Deze heb je dus altijd nodig. Tenzij je natuurlijk al een bestaande opstand hebt. Sommige mensen kiezen voor een houten opstand, vooral op een carport of veranda, maar beter is een opstand van PVC of polyester. Waarom? Hout is een andere materiaalsoort dan een kunststof lichtkoepel waardoor het anders uitzet wat kan leiden tot breuk en scheurvorming. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar moet je nu kiezen voor een PVC of polyester opstand? Lees hieronder verder om een goede keuze te maken.

De isolatiewaarden van dakopstanden

Een belangrijke reden of voor een bepaalde materiaalsoort te kiezen is de isolatiewaarde. Een betere waarde zorgt voor minder geluid en warmteverlies. Een polyester opstand had altijd een betere isolatiewaarde dan een PVC opstand en was dus een betere keuze als isolatie belangrijk voor jouw situatie was. Hieronder vind je een overzicht van de U-waarden van alle opstanden:

Type opstand 

 U-waarde

AVP E16 2,9
PVC BF 16 EP 0,59
PVC RO 16 EP 0,61
PVC 16/20 EP 0,89
PVC 20/00 EP 0,61
Polyester H15 2,3
Polyester E15 1,3
Polyester E15/8 0,83

PVC opstanden voor lichtkoepels met EPS

Tegenwoordig zijn er ook PVC opstanden gevuld met EPS, een Engelse afkorting voor Expanded Polystyrene ( in het Nederlands geëxpandeerd polystyreen). Dit isolatiemateriaal bestaat naast polystyreen parels vooral uit stilstaande lucht Hierdoor is het licht en goed isolerend.

Polyester dakopstanden

In de regel isoleert de polyester opstand voldoende. Maar let op, het gaat dan voornamelijk om de E15 variant en de dikkere uitvoeringen hiervan met EPS, de E15/6 en E15/8. De H15 variant heeft een minder groot voordeel ten opzichte van een PVC opstand.

Polyester dakopstand met EPS

Ook polyester opstanden kunnen gevuld zijn met PUR Deze opstanden isoleren uitstekend en zijn geschikt voor nieuwbouw. De beschikbare hoogtes zijn 15,30 en 50 cm met de diktes 6 en 8 cm.

AVP opstand met rechte aftimmering

Ten slotte nog een goede tip, als je kiest voor een rechte aftimmering dan is het misschien beter om een AVP opstand te kiezen. Door de aftimmering op te vullen met isolatie wol bereik je ook uitstekende isolatiewaarden. De aankoopprijs van de opstand is dan een stuk gunstiger en bij een isolatieklus heb je altijd nog wel wat wol over.

De montage van een dakopstand

Nadat een opstand op het dak is vastgeschroefd wordt deze weer ingeplakt of ingebrand met dakbedekking. Hier maakt de keuze voor een opstand geen verschil. Beide materiaalsoorten hebben een goede hechting met dakbedekking. Je dakdekker kan bij het inbranden wel de voorkeur hebben voor een polyester opstand omdat deze opstand beter tegen hitte kan. In de praktijk komt het erop neer dat je bij het inbranden van een PVC opstand voorzichtiger moet zijn. Of dat het waard is kun je je dus afvragen.

Prijzen van dakopstanden

De prijs van een PVC opstand is beduidend lager dan die van een polyester opstand. Zeker voor grote maten is het prijsverschil al snel 100 euro of meer. Daar staat natuurlijk tegenover dat je bij een grotere maat meer baat hebt bij een polyester opstand omdat het nu eenmaal een groter vlak is en dus een groter onderdeel van je dak bestrijkt. Dit blijft altijd een persoonlijke overweging op basis van jouw specifieke situatie.

Afmetingen van dakopstanden

Want ook de sparing in je dak kan een reden zijn om voor een bepaald opstand te kiezen. Een PVC opstand is in iedere maat verkrijgbaar, bij polyester is dit niet altijd het geval. En, in sommige situaties kan het beter zijn en H15 opstand te kiezen omdat de daksparing van deze opstand groter is dan bij de overige opstanden. Zie hieronder de daksparingsmaten van de diverse opstanden:

Type opstand

Uitsparing in het dak

Hoogte

AVP E16, Polyester E15 (/6 of /8), PVC 16/20 , PVC BF16 EP  Dagmaat + 20 cm  16 cm
Polyester H15 Dagmaat + 25 cm  15 cm
PVC RO 16 EP, PVC 20/00 Dagmaat + 0 cm  16 cm en 20 cm 

Er zijn ook andere hoogtes beschikbaar, 30 en 50 cm voor polyester opstanden of 32  cm voor PVC opstanden. Deze opstanden zijn zeer geschikt voor gebruik bij een dik dakpakkket of bijvoorbeeld bijeen groendak.  Ook bij renovatie projecten kan een verhoogde opstand uitkomst bieden. Neem hiervoor conact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Doorsnedes van dakopstanden

De verschillende dakopstanden hebben vaak net even andere diktes en details. Zie hieronder de doorsnedes van de verschillende opstanden:

 

Dit zijn de diktes van de verschillende dakopstanden:

Type opstand

Dikte

AVP E16  25 mm
PVC BF 16 EP, PVC RO 16 EP  70 mm
Polyester H15  10 mm
Polyester E15  20 mm
Polyester E15/6  60 mm
Polyester E15/8  80 mm

 

Vragen over opstanden?

Neem contact met ons op via de mail, de telefoon of stuur een berict in via het groene venster rechtsonderin en we helpen je graag verder.