Koekoek Kelder

Bezig met laden...

Is er in je bestaande kelder te weinig ventilatie of daglicht? Dan is een koekoek zeker een goede oplossing. Een koekoek is simpel gezegd een soort bak of kleine uitbouw aan de kelder met een ventilatierooster en eventueel glas. Het is bedoeld om een kelder of ondergrondse ruimte te ventileren en eventueel van extra daglicht te voorzien. Hiermee kun je een kelder ook omtoveren in een aangename, multifunctionele ruimte. Je kunt een koekoek zelf plaatsen of laten plaatsen door een aannemer.

    Van hoog naar laag sorteren

    6 producten

    Van hoog naar laag sorteren

    6 producten


     

    Koekoek: raam en ventilatie voor je kelder

    Vooral oudere kelders hebben vaak geen ramen, waardoor deze ruimtes grauw en vochtig worden.  Door deze ruimte goed te ventileren, kun je hier zonder probleem spullen opbergen, er een voorraadkamer van maken of misschien zelfs een multifunctionele ruimte waar je kunt relaxen. Een koekoek tovert een vochtige, grauwe kelder om in een prettige, goed geventileerde ruimte. En met een grote kelderkoekoek krijg je ook meer ruimte om eventueel een raam te plaatsen. Dit wordt ook wel een koekoekraam genoemd. Een koekoekraam is een hoog raam met aan de buitenzijde een stuk uitgegraven grond.

    Afmetingen en materialen

    Een kelderkoekoek kan gemetseld zijn of van kunststof, beton of staal gemaakt zijn. Koekoeken van kunststof en staal zijn duurzaam en meestal eenvoudig te installeren door 1 persoon, omdat ze een stuk lichter zijn. 

    De afmetingen en mogelijkheden variëren per koekoek. Je hebt simpele kleine kunststof bakjes met een rooster die alleen bedoeld zijn als kleine ventilatieopeningen in je kelder of kruipruimte. Maar je hebt ook grotere koekoeken die meer op een uitbouw lijken of andere innovatieve oplossingen die we hieronder verder zullen toelichten.


    Koekoek met beloopbaar glas: Lucernario aerante inox

    Naast de standaard kelderkoekoek zijn er ook innovatieve oplossingen om je kelder van meer daglicht en ventilatie te voorzien. De Lucernario aerante inox is eigenlijk een soort nieuw uitgevonden koekoek die er niet alleen mooi uitziet, maar waar je ook veilig overheen kunt lopen, veiliger dan over standaard koekoeken met ventilatierooster. 

    De Lucernario aerante inox is een strak afgewerkte box van staal met ventilatieroosters en onbreekbaar beloopbaar glas voorzien van antislip. Je kunt de Lucernario aerante inox onder andere in de stoep voor je voordeur plaatsen of in je terras, als de kelder zich hieronder bevindt. En er is ook een te openen variant met een speciaal afzuigsysteem. Dit opengaande model is bijvoorbeeld heel geschikt voor een technische ruimte bij een zwembad. Beide varianten zijn te krijgen in uiteenlopende afmetingen.


    Glas en roosters van Lucernario aerante inox

    De roosters van de Lucernario aerante inox zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat ze mooi passen bij je stoep of terras. Ook kun je kiezen tussen een systeem met roosters aan drie zijden of aan vier. Behalve de standaardkleur van zijdeglanzend blank staal zijn de systemen ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. De antislip-glasplaat van de Lucernario is er in twee uitvoeringen: met pixel- of matrixopdruk. Het glas voorkomt inkijk, waardoor je deze koekoek met een gerust hart kunt gebruiken in een stoep of voor een souterrain.

    Accessoires Lucernario aerante inox voor extra ventilatie

    Wil je extra ventilatie? Dan kun je de Lucernario uitbreiden met verschillende accessoires. Ten eerste is er een afzuigventilator van het type out. Dit soort afzuigventilatoren gaan slechte ventilatie of muffe lucht in een ruimte tegen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een in/out ventilator. Deze ventilatoren kunnen ook verse lucht van buiten naar binnen blazen. En tot slot zijn er koppelstukken die je kunt gebruiken om bestaande ventilatiesystemen aan te sluiten op de luchtinlaten van de Lucernario.


    Kelderkoekoek plaatsen en onderhoud: tips

    Of je nu een simpele kleinere kunststof koekoek plaatst of kiest voor een grotere geavanceerde oplossing, het is uiteraard belangrijk om bijgeleverde instructies te volgen voor jouw specifieke koekoek. We hebben nog wel een paar algemene tips voor het plaatsen van een kelderkoekoek:

    1. Zorg voor goede waterafvoer koekoek

    Sluit de afvoer aan op een externe afvoerleiding. Plaats je een koekoek met beloopbaar glas? Zorg dan voor een minimale helling van 1% richting het waterafvoersysteem, zodat het water goed wegloopt. 

    2. Houd rekening met grondwater

    Plaats de koekoek als het mogelijk is boven het grondwaterpeil en zorg dat de randen boven het maaiveld uitsteken om instromen van water via de grond te voorkomen. Heb je een hoog grondwaterpeil? Laat je dan eerst uitgebreid informeren over de verschillende mogelijkheden.

    3. Bescherm beloopbaar glas

    Heb je een koekoek met beloopbaar glas? Zorg dan dat je het glas tijdens installatie afschermt met karton of noppenfolie.

    4. Denk aan ondersteuning van koekoek

    Houd er rekening mee dat een kelderkoekoek meestal ergens op moet rusten. Zo moet de Lucernario aerante inox bijvoorbeeld voor minstens 4,5 cm op het gewapend beton rusten.

    5. Extra tip voor kelder met verwarming

    Als je een verwarmde kelder hebt en er geen raam is tussen de koekoek en de kelder, kies dan voor een kelderkoekoek met thermische onderbreking. Dit systeem met stalen binnenprofiel en dubbel gelaagd veiligheidsglas zorgt ervoor dat de kou van buiten niet makkelijk naar binnen kan. Het bestaat uit een constructief frame in roestvrij staal, volledig gelast en geïsoleerd met 30 mm dik acetaalhars. 

    6. Onderhoud van koekoekraam of koekoek

    Voorkom verstoppen en maak de koekoek met met enige regelmaat schoon. Om het afvoerkanaal schoon te maken til je het rooster op en eventuele ramen kun je afnemen met normale, milde reinigingsproducten. 


    Veelgestelde vragen over koekoek kelder

    Wat kost een kelderkoekoek?

    Die prijzen kunnen enorm variëren: van € 25 voor een simpel kunststof bakje met ventilatieroostertje tot een paar honderd euro of meer voor grotere innovatieve oplossingen. Ook ligt het het eraan of je de koekoek zelf plaatst of laat plaatsen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

    Er blijft water in koekoek staan door hoog grondwater. Wat kan ik doen?

    Een eventuele oplossing zou zijn om het water weg te pompen of een overstroomgat te graven en die te vullen met grind. Er zijn echter meerdere oplossingen die afhangen van je specifieke situatie, zoals de precieze hoogte van het grondwaterpeil. Vraag advies aan verschillende experts.

    Moeten de ventilatieopeningen van een koekoek altijd open staan?

    Ja, zo wordt je kelder altijd goed geventileerd. De Lucernario aerante inox heeft trouwens speciale roosters waardoor vuil en insecten niet binnen kunnen komen.

     

    Gerelateerde producten voor je klus

    Solatube daglichtsystemen

    Lichtkoepel set

    Lichtstraat