Dakraam Onderhoud: Houd Uw Dakraam in Topconditie

Bezig met laden...

Een VELUX dakraam brengt niet alleen meer daglicht in huis, maar biedt ook praktische voordelen zoals natuurlijk licht en ventilatie. Om ervoor te zorgen dat uw VELUX dakraam optimaal blijft presteren en zijn levensduur maximaliseert, is regelmatig onderhoud nodig. In deze uitgebreide gids zullen we diep ingaan op alle aspecten van dakraam onderhoud, van reiniging tot het vervangen van onderdelen en het optimaliseren van ventilatie.

Belang van Dakraam Onderhoud

Een goed onderhouden VELUX dakraam ziet er niet alleen beter uit, maar draagt ook bij aan de functionaliteit en duurzaamheid ervan. Regelmatig onderhoud voorkomt problemen op de lange termijn en zorgt ervoor dat uw dakraam goed blijft werken gedurende de gehele levensduur. Vooral oudere VELUX dakramen kunnen veel baat hebben bij goed onderhoud.

Levensduur van VELUX dakramen verlengen

VELUX adviseert om minstens eenmaal per jaar draaiende onderdelen en scharnieren te smeren. Dit geldt ook voor het scharnier en het slot. Breng eenvoudig het smeermiddel aan op de gebieden en sluit het raam. Voor elektrische ramen wordt aanbevolen om de gasveren en motoren binnen 10 jaar na installatie van het raam te vervangen, aangezien hun prestaties in de loop der jaren waarschijnlijk iets zullen afnemen.  Is dat niet afdoende? Bekijk dan  het assortiment aan VELUX dakramen voor een nieuw dakraam.

Gootstuk schoonmaken

Als u in een gebied woont dat gevoelig is voor langdurige koude perioden met zware regenval, moet u ervoor zorgen dat u een adequaat afvoersysteem heeft om overtollig water aan te kunnen. Wanneer de temperatuur begint te stijgen, zullen uw ramen vaak een van de eerste plaatsen zijn waar de sneeuw en ijs beginnen te smelten. Vergeet niet om de gootstukken rond uw ramen schoon te maken. Bladeren en ander vuil moeten eenmaal per jaar van de dakpannen rondom het dakvenster worden verwijderd om ervoor te zorgen dat regenwater goed afgevoerd wordt

VELUX dakraam goed laten ventileren

Wanneer u merkt dat er condensatie op het glas van uw ramen ontstaat, kan dit een waarschuwingssignaal zijn dat u vaker moet ventileren. Regelmatige ventilatie is de meest efficiënte manier om te voorkomen dat er condensatie op het glas van uw ramen ontstaat. Vermijd een hoge vochtigheidsgraad n uw huis door regelmatig te ventileren door uw VELUX-ramen vijf minuten, bij voorkeur dagelijks, open te zetten.

Reinigen van het Dakraam

Het regelmatig reinigen van uw VELUX dakraam is een fundamentele stap in het onderhoudsproces. Dit kunt u doen om VELUX dakramen grondig schoon te maken:

 1. Buitenkant van het Raam: Begin met het reinigen van de buitenruit van uw dakraam. Zet daarvoor het dakvenster in de schoonmaak positie en laat het venster volledig openen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat u alle hoeken en randen grondig schoonmaakt voor een vlekkeloos resultaat. De beglazing schoonmaken zorgt direct ook voor een betere

 2. Binnenkant van het Raam: Vergeet niet de binnenkant van het raam schoon te maken. Vuil en stof kunnen zich ophopen op de beglazing, wat de lichtinval kan verminderen. Gebruik een glasreiniger en een zachte doek om de binnenkant van het raam te reinigen en een helder zicht te behouden.

 3. Gootstukken: Controleer regelmatig de gootstukken rondom uw dakraam en maak ze schoon om verstoppingen te voorkomen. Verwijder bladeren en ander vuil om ervoor te zorgen dat regenwater goed wordt afgevoerd en dat het gootstuk in optimale conditie blijft.

 4. Dubbele Beglazing: Als uw VELUX dakraam dubbele beglazing heeft, is het belangrijk om beide zijden van de beglazing grondig schoon te maken. Dit helpt condensatie te voorkomen en zorgt voor een helder en onbelemmerd zicht.

Onderhoud van Draaiende Onderdelen

Naast het reinigen is het onderhouden van de draaiende onderdelen van uw VELUX dakraam essentieel voor een soepele werking. Maak vooral met gangbare schoonmaakmiddelen scharnieren en sloten van uw VELUX product schoon voor een lange levensduur. Hier zijn enkele stappen om het draaiende gedeelte van uw dakraam te onderhouden:

 1. Scharnieren Smeren: Gebruik een geschikt smeermiddel, zoals zuurvrije vaseline, om de scharnieren van uw dakraam te smeren. Dit voorkomt dat ze vastlopen en zorgt voor een soepele werking bij het openen en sluiten.

 2. Sloten Controleren: Controleer regelmatig de sloten van uw VELUX dakraam om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren. Reinig de sloten indien nodig en smeer ze in met vaseline om corrosie te voorkomen en hun levensduur te verlengen.

 3. Handgreep Onderaan: Zorg ervoor dat de handgreep onderaan uw dakraam goed vastzit en soepel kan worden bediend. Als de handgreep los zit of moeilijk te bewegen is, draai dan de bijbehorende schroeven aan of smeer de bewegende delen in met vaseline voor een betere werking.

 4. Bedieningsstang Bovenaan: Controleer ook de bedieningsstang bovenaan uw dakraam en zorg ervoor dat deze soepel kan bewegen. Als de bedieningsstang moeilijk te draaien is, smeer dan de centrale as in met vaseline voor een soepelere werking.

Vervanging van Onderdelen

Als bepaalde onderdelen van uw VELUX dakraam versleten of beschadigd zijn, is het belangrijk om ze tijdig te vervangen. Hier zijn enkele veelvoorkomende onderdelen die mogelijk vervangen moeten worden:

 1. Luchtfilter: Het luchtfilter schoonmaken van uw VELUX dakraam zorgt ervoor dat de lucht die uw woning binnenkomt schoon en fris is. Reinig het luchtfilter regelmatig met water en een mild reinigingsmiddel om verstoppingen te voorkomen.

 2. Ventilatie Foam: Het ventilatie foam bij de handgreep bovenaan het dakvenster helpt tocht te voorkomen en de isolatiewaarde van uw dakraam te verbeteren. Controleer regelmatig de staat van het ventilatie foam en vervang het indien nodig voor optimale prestaties. Het kan namelijk uitdrogen.

Ventilatie en Condensatie

Ventilatie is essentieel om condensatie te voorkomen en een gezond binnenklimaat te behouden. Hier zijn enkele tips om de ventilatie te optimaliseren en condensatie te verminderen:

 1. Ventilatie Optimaliseren: Installeer indien nodig een extra ventilatierooster om een constante luchtstroom door uw dakraam te bevorderen. Dit helpt vocht en condensatie te verminderen en verbetert de luchtkwaliteit in uw huis.

 2. Hoge Luchtvochtigheid Bestrijden: Als u last heeft van een hoge luchtvochtigheid in uw huis, overweeg dan om een luchtontvochtiger te gebruiken om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen. Dit kan helpen om condensatie op de beglazing van uw VELUX dakraam te verminderen.

Het Repareren van Houten Dakramen

Velux biedt een onderhouskit aan om een houten dakraam in goede conditie te houden. Gebruik deze VELUX-reparatieset die is ontworpen om onvolkomenheden en krassen op houten oppervlakken te repareren. De set bevat 220 ml witte houten lak voor VELUX wit geschilderde dennen dakramen, waarmee u de meeste soorten framebeschadigingen kunt repareren. Als er echter zowel verf- als oppervlakteschade is, moet u ook een vulmiddel gebruiken.

 1. Het eerste wat u moet doen is plakband aanbrengen om het glas te beschermen.

 2. Gebruik vervolgens schuurpapier om voorzichtig het geverfde oppervlak af te schuren en verwijder vervolgens eventueel vuil of stof van het geschuurde oppervlak met een schone, vochtige doek.

 3. Wacht tot het oppervlak volledig droog is en gebruik dan de verf en een kleine roller om een glad en schoon resultaat te creëren.

 4. Wacht tot de verf droog is en breng dan nog een laag aan.

 5. Zodra de verf droog is, kunt u voorzichtig de plakband verwijderen en zal uw raam er weer als nieuw uitzien.

Fakro dakraam onderhoud

Ook een Fakro dakraam heeft onderhoud nodig. Het regelmatig onderhouden en correct gebruiken van uw FAKRO dakraam is essentieel om er zorgeloos van te genieten en de levensduur ervan te verlengen. Hier zijn enkele belangrijke tips om uw FAKRO dakraam in topconditie te houden:

 1. Schoonmaak van FAKRO Dakramen: Maak gebruik van de schoonmaakstand om gemakkelijk de buitenkant van het glas van uw dakraam schoon te maken. Zorg ervoor dat u geen bijtende reinigingsmiddelen gebruikt, vooral bij PVC dakramen om blijvende schade te voorkomen.

 2. Onderhoud van de Laklaag (Houten Dakramen): Om de levensduur van uw houten FAKRO dakraam te bevorderen, raden we aan om de laklaag eens in de twee tot vijf jaar bij te werken. Gebruik hiervoor de speciale onderhoudskits van FAKRO voor grenen en witte houten dakramen.

 3. Condensatie aan de Binnenkant van de Beglazing: Zorg voor voldoende ventilatie om condensatie te voorkomen. FAKRO dakramen zijn uitgerust met geïntegreerde ventilatieroosters voor een goede luchtverversing. Als u toch last heeft van condensatie, verbeter dan de luchtcirculatie in uw huis door bijvoorbeeld ventilatieroosters te plaatsen.

 4. Onderhoud van de Scharnieren: Smeer de scharnieren van uw FAKRO dakraam minstens één keer per jaar opnieuw in om ze soepel te houden. Gebruik hiervoor de smeerolie uit het FAKRO onderhoudspakket.

 5. Verwijderen van Bladeren, IJs, Sneeuw en Vuil: Verwijder minstens één keer per jaar bladeren en ander vuil rondom uw dakraam om te voorkomen dat water zich ophoopt en problemen veroorzaakt. Verwijder ook sneeuw en ijs om een goede afvoer van smeltwater te garanderen.

 6. Belang van Goede Ventilatie: Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. FAKRO dakramen zijn uitgerust met regelbare ventilatieroosters voor een continue luchtverversing. Zorg vooral in nieuwbouwwoningen voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Door deze tips regelmatig toe te passen, kunt u ervoor zorgen dat uw FAKRO dakraam optimaal blijft presteren en u jarenlang comfort en functionaliteit biedt.

 

Algemene Onderhoudstips

Naast specifieke onderhoudstaken zijn er ook algemene onderhoudstips die u kunt volgen om ervoor te zorgen dat uw VELUX dakraam in optimale conditie blijft:

 1. Regelmatig Onderhoud: Voer regelmatig een onderhoudsbeurt uit aan uw dakraam om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen. Controleer alle draaiende onderdelen en reinig indien nodig.

 2. Bescherming Tegen Zonlicht: Als uw VELUX dakraam wordt blootgesteld aan sterk zonlicht, overweeg dan om zonwering of raamfolie te installeren om het houtwerk en de beglazing te beschermen tegen schade door UV-straling.

Permanente Onderhoud van Dakramen

Door deze uitgebreide gids te volgen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u ervoor zorgen dat uw VELUX dakraam in perfecte staat blijft en nog vele jaren natuurlijk licht en frisse lucht in uw huis brengt. Een goed onderhouden dakraam draagt niet alleen bij aan de esthetiek van uw woning, maar zorgt ook voor een gezond en comfortabel binnenklimaat voor u en uw gezin. Vergeet dus niet regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen snel aan te pakken om de levensduur van uw raam te verlengen en zo lang mogelijk in perfecte staat blijven

 

Vragen over onderhoud  dakramen van Fakro en VELUX

Heeft u vragen over het kiezen van een dakkapel van Fakro of VELUX of wilt u advies op maat? Neem contact met ons op via:

 • [email protected]
 • 0252-622345
 • Stuur ons een bericht via de groene chat knop rechtsonder

Gerelateerde pagina's

Velux dakraam

Dakraam

Fakro dakraam

Kunststof dakraam

Grote dakramen

 

.