Wat moet ik weten over Fakro gootstukken?

Bezig met laden...

Wat een dakraam is snapt iedereen. Dat er voor een dakraam ook een gootstuk nodig is, dat is voor veel mensen minder bekend.  Laat staan dat altijd duidelijk is wat voor verschillende gootstukken er zijn en wat de functie van een gootstuk is. Dit is wel belangrijk om te weten als je een dakraam bestelt. Een verkeerd gootstuk kun uiteraard je omruilen, maar het levert veel gedoe op. Nog erger is als je een verkeerd gootstuk monteert.  Dit kan leiden tot lekkage, warmteverlies en andere ongemakken. Daarom lees je hieronder wat basiskennis over gootstukken zodat je een goede keuze maakt en niet voor verrassingen komt te staan bij levering en montage.

 

Waarom heb je een Fakro gootstuk nodig?

 

Fakro gootstukken zijn nodig voor een juiste installatie van het dakraam, zonder het gebruik hiervan vervalt de garantie. Dit is niet meer dan logisch want het gootstuk zorgt voor waterdichte aansluiting met het dakmateriaal. Regenwater wordt van het dakraam afgevoerd en beschermd tegen weersomstandigheden. Je zult wel begrijpen dat je altijd een gootstuk nodig hebt. Voor elk type dakraam is er een gootstuk beschikbaar, voor dakramen die je naast of boven elkaar wilt plaatsen zijn speciale koppelgootstukken te bestellen waardoor je blokcombinaties kunt maken.

 

Hoeveel verschillende uitvoeringen van gootstukken zijn er ?

 

FAKRO biedt een ruim assortiment aan verschillende gootstukken aan, omdat er vele type dakbedekkingen zijn. Of dit nu voor een standaard pannendak of zinken dak is, een plat of hellend dak, enkel dakraam of meerdere gecombineerde dakramen. Het voert te ver om deze allemaal op te noemen. FAKRO gootstukken zijn gefabriceerd van aluminium, permanent beschermd met een polyester laklaag. De standaard kleur is RAL 7022, dat past bij vrijwel elke dakbedekking.

 

Een gootstuk bestaat uit de volgende elementen:

 gootstuk elementen

1 — loodslabbe
2 — zijgoten
3 — bovenkap
4 — klemmetjes
5 — afwateringsgootje
6 — afdichtingschuim

 

FAKRO dakramen kunnen ingebouwd worden in drie verschillende inbouwdiepten:

 

  • N (+ 3 cm)gootstuk N

  • V (0 cm)gootstuk V

  • J (- 3 cm)gootstuk J

De code van elk gootstuk, bijvoorbeeld EHV-P, is verdeeld in categorieën. Elke letter uit de code staat voor een andere categorie, namelijk:

 

  • E = gootstuk
  • H = type dakbedekking
  • V = inbouwdiepte

Voor de meest standaard type dakbedekkingen geldt het volgende:

 

  • H = sterk geprofileerde dakbedekking (tot 90 mm profielhoogte)
  • L = vlakke overlappende dakbedekking (tot 5 mm dikte)
  • G = dikke vlakke overlappende dakbedekking (tot 16 mm dikte)

Er zijn nog meerder combinaties mogelijk, maar dit zijn de meest voorkomende, voor een afwijkende situatie kun je het beste contact met ons opnemen.