VELUX Dakraam Vervangen

Bezig met laden...

Waarom en wanneer moet je VELUX Dakramen vervangen?

VELUX dakramen hebben een levensduur van ongeveer 20 jaar, en het is aan te raden deze te overwegen voor vervanging als ze deze termijn hebben overschreden. Ongeveer 70% van de huiseigenaren zal op een gegeven moment hun dakramen vervangen, vaak vanwege esthetische of functionele redenen. De technologie en het ontwerp van VELUX dakramen zijn de afgelopen 10 tot 20 jaar sterk verbeterd, waardoor het vervangen van oude ramen door nieuwe modellen een slimme keuze is. Het vervangen van een officieel VELUX dakraam heeft de volgende voordelen.

Voordelen van het Vervangen van een VELUX Dakraam

Het vervangen van een oud VELUX dakraam biedt diverse voordelen, waaronder:

Verbeterde Isolatie

Nieuwe VELUX dakramen hebben verbeterde isolatie en zijn tot 115% energiezuiniger dan oudere modellen. Dit resulteert in een aangenamere leefomgeving en lagere energiekosten.

Meer Daglicht

Moderne VELUX modellen hebben slankere profielen en grotere glazen oppervlakken, waardoor er meer natuurlijk licht de ruimte binnenkomt en zorgt voor een gezondere woonomgeving. De nieuwe generatie dakramen van velux brengen dus meer licht binnen.

Betere Ventilatie

Met een nieuw VELUX dakraam is het eenvoudig om ventilatie te regelen, wat de vochtigheid vermindert en de luchtkwaliteit aanzienlijk verbetert.

Grotere Verscheidenheid aan Opties

Bij het kiezen van een nieuw VELUX dakraam heb je talloze opties, zoals uitzet-tuimel dakramen , tuimeldakramen of elektrische ramen, enkele of dubbele beglazing, en zelfs bediening via een app. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat er voor iedereen een geschikt raam is. Ook wordt tegenwoordig een houten dakraam vervangen voor een kunststof dakraam.

Velux dakraam voordelen

 

Kosten voor het Vervangen van een VELUX Dakraam

De kosten voor het vervangen van VELUX dakramen variëren, afhankelijk van het type raam en de installatie. Natuurlijk zal het vervangen van een groot 3-in-1 raam je meer kosten dan het vervangen van een standaard raam. Gemiddeld liggen de kosten voor een standaard vervanging tussen 980 euro en 1200 euro. Het is ook mogelijk om zelf VELUX dakramen te vervangen, wat tot 600 euro aan installatiekosten kan besparen.

Hoe langt duurt montage?

Het hele proces om een VELUX dakraam te vervangen kost eigenlijk minder tijd dan je zou denken. Een een op een vervanging kan eenvoudig in ongeveer vier uur worden gedaan. Als je wilt upgraden naar een groter raam of als je er meerdere tegelijk vervangt, kost het één tot twee dagen.

 

Velux dakraam vervangen

Hoe Vervang je een VELUX Dakraam - Stap voor Stap

Benodigde Gereedschap

Voor het vervangen van een VELUX dakraam heb je wat gereedschap nodig, zoals een rolmaat, schroefmachine, schroevendraaier, waterpas, breekijzer, Stanley mes, veiligheidsbril, handschoenen, kitpistool en isolatieschuim.

Velux Maten

Welke maat het beste past en welk type dakraam je nodig hebt hangt uiteraard af van de het oude dakraam. Al kun je altijd kiezen voor een groter dakraam met ook een groter glasoppervlak. Let er wel op dat er geen dragende balken in de wig zitten, Je kunt de maatvoering en het type controleren met het metalen plaatje op de onderkant van het draaiende gedeelte in het kozijn. Stuur ons deze toe als u hulp nodig heeft bij het zoeken naar d ejuiste uitvoering. Soms is er over het plaatje heen geschilderd dan kun je het beste contact met ons opnemen voor overleg.  Lees meer over de afmetingen van Velux dakramen.

Stap 1: Verwijder het Oude Raam

Open het bestaande VELUX dakraam, verwijder eventuele jaloezieën of andere raamdecoratie. Zoek vervolgens de ontgrendelingsknoppen van de scharnieren op het raamkozijn en druk ze tegelijkertijd in om het scharnier los te klikken. Verwijder voorzichtig het scharnier uit het frame.

Gebruik vervolgens een breekijzer of schroevendraaier om eventuele afwerking rond het raamkozijn te verwijderen. Dit is een cruciale stap, dus neem de tijd en wees voorzichtig om schade te voorkomen. Je wilt geen extra werk voor jezelf creëren! Het maken van een nieuwe aftimmering is veel werk.

Stap 2: Bereid de Opening voor

Inspecteer de opening op schade en vervang indien nodig beschadigd hout of isolatie. Zorg ervoor dat de opening schoon en vrij van puin is. Verwijder vervolgens de omliggende dakpannen.

Stap 3: Installeer het Nieuwe VELUX Dakraam

Positioneer het nieuwe VELUX dakraam in de opening en zorg ervoor dat het gecentreerd en waterpas is. Volg de specifieke instructies voor jouw model bij het bevestigen van het raamkozijn en het installeren van de het gootstuk en de andere montagetoebehoren zoals een binnenkraag of waterkerend manchet.

Stap 4: Isoleer en Dicht het Raam Af

Breng isolatieschuim aan rond de randen van het raamkozijn om de isolatiewaarde te verbeteren. Breng een laag siliconenkit geschikt voor buitengebruik aan rond de buitenste omtrek van het raamkozijn voor extra bescherming tegen waterinfiltratie. Zodra het schuim is opgedroogd, snijd je eventueel teveel weg met je mes.

Stap 5: Plaats de Aftimmering Terug

Bevestig de eerder verwijderde afwerking of omlijsting terug op zijn plaats, zorg ervoor dat alles goed uitgelijnd is. Gebruik een schroevendraaier om eventuele tijdens het demontageproces verwijderde schroeven of spijkers opnieuw te bevestigen. Zorg ervoor dat de bekleding goed is uitgelijnd, met een schone en professionele uitstraling.

Vergeet niet de dakpannen die je eerder hebt verwijderd, terug te plaatsen!

Stap 6: Bevestig het Scharnier

Bevestig het scharnier aan het raamkozijn, test de werking van het nieuwe raam en reinig het raam en de omgeving grondig. Bevestig voorzichtig het scharnier aan het raamkozijn. Dit is vrij eenvoudig, want het enige wat je hoeft te doen is de beugels in hun kanalen te plaatsen en het scharnier op zijn plaats te schuiven.

Stap 7: Test en Maak Schoon

Zodra het raam stevig op zijn plaats zit en de bekleding opnieuw is geïnstalleerd, test je de werking van het nieuwe raam. Open en sluit het om een soepele werking te garanderen. Controleer het raam van binnenuit en van buitenaf om te bevestigen dat er geen zichtbare openingen of lekken zijn.

Maak het raam en het omringende gebied schoon met geschikte reinigingsmiddelen en gereedschappen.

De voordelen van een Nieuw Velux Dakraam

Je kunt nu genieten van je gloednieuwe vervangende VELUX-raam en de geweldige voordelen ervan/ Het vervangen van een VELUX dakraam biedt aanzienlijke voordelen, zoals verbeterde isolatie , meer daglicht en betere ventilatie. Met de juiste stappen en tools kan je zelfs de installatie uitvoeren, waardoor kosten worden bespaard. Kies voor het vernieuwen van je oude VELUX dakramen voor een optimaal wooncomfort en een gezondere leefomgeving.

Velux dakramen

De nadelen van het vervangen van je oude VELUX dakraam

Kosten voor arbeid en nieuw dakramen van VELUX

Het vervangen van een dakraam is uiteraard niet gratis en ook het de montage kost geld. Of je nu kiest voor het laten plaatsen van nieuwe dakramen of een nieuw dakraam zelf plaatst, voor niets gaat de zon op. Zeker als je een VELUX dakraam laat vervangen door een VELUX montagepartner inclusief montage raamdecoratie ben je al snel minimaal 1500 euro kwijt voor een nieuw dakraam.

Raamdecoratie past niet altijd meer

De raamdecoratie op het huidige dakraam kan een andere maatvoering hebben dan het nieuwe dakraam. Controleer dan ook altijd vooraf of de maten van je oude dakraam en VELUX raamdecoratie in lijn zijn met de nieuwste generatie VELUX producten voordat je een VELUX dakraam vervangt.

Breekwerk en schade

Een VELUX dakraam vervangen kan schade geven aan de aftimmering en plaats waar het dakraam vervangen wordt. De interieur zijde blijft intact als er netjes gewerkt wordt maar dat is niet altijd te voorkomen. Ook kan dat er balken in de weg zitten in het dakbeschot waardoor het een ingrijpendere klus is dan gedacht. Met nieuwe dakramen komen dus ook nieuwe problemen die niet onoverkomelijk zijn maar waar je wel van tevoren over nagedacht wilt hebben.

Fakro Dakraam: Alternatief voor een VELUX dakraam Vervangen


FAKRO heeft zijn zeer vochtbestendige kunststof tuimeldakramen (PTP-V en PTP-V/Pi) vernieuwd, waardoor een dakraam vervangen nu moeiteloos gaat . De aftimmersponning past perfect op bestaande bekledingen van de meeste andere dakraammerken, waardoor huiseigenaren de bestaande aftimmering kunnen behouden bij het upgraden van een verouderd dakraam. Dit voorkomt zaagwerk. De vernieuwing en toepassing van het EHU-P gootstuk in combinatie met de EXR renovatieset maken dit geüpdatete dakraam nog makkelijker te integreren in bestaande situaties, wat de montagetijd aanzienlijk verkort.

Fakro kunststof dakraam

Een Dakraam Vervangen voor Fakro

Waarom zou je een oud of versleten dakraam vervangen? Met de energiezuinige dakramen van FAKRO blijft het binnenklimaat aangenaam op zolder, en dankzij de uitstekende isolatie blijven de energiekosten laag. FAKRO dakramen dragen bij aan een gezond binnenklimaat door ventilatieroosters die zorgen voor continue toevoer van frisse lucht. Het topSafe®-systeem verhoogt de veiligheid, terwijl het vochtbestendige kunststof tuimeldakraam ideaal is voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Met subsidies voor energiebesparende maatregelen van de overheid wordt het vervangen van oude dakramen nog aantrekkelijker. 

Gerelateerde pagina's

Velux dakraam

Dakraam

Fakro dakraam

Kunststof dakraam

Grote dakramen