Wat moet ik allemaal weten voordat ik een lichtkoepel koop?

Bezig met laden...

Het kopen van een lichtkoepel is niet ingewikkeld, ook al lijkt dat in het begin misschien wel zo. Er zijn meerdere vragen die opkomen tijdens het bestellen van de lichtkoepel. Wat is acrylaat, precies? En hoe verschilt dit van polycarbonaat? Hoe meet ik überhaupt een lichtkoepel? Moet ik niet voor glas gaan voor een hogere isolatiewaarde? Om wat licht in de duisternis te brengen beantwoorden we deze vragen stapsgewijs zo dat je een juiste keuze maakt. Heb je toch nog vragen die je niet beantwoordt ziet of is het gewoonweg nog steeds niet duidelijk? Schroom dan niet ons te bellen, mailen of aan te speken via de chat.

Wat is een lichtkoepel?

Een lichtkoepel is een lichtdoorlatend raam van kunststof of glas. Deze kan bol, piramidevormig of vlak zijn. De lichtkoepel wordt in de meeste gevallen op een plat dak gebruikt, maar er zijn ook enkele lichtkoepels voor hellende daken. Er zijn verschillende synoniemen in omloop zoals dakkoepel, daklicht, platdakraam, lichtstraat of lichttunnel. Deze begrippen worden nogal eens door elkaar heen gebruikt.

Dat kan nogal eens verwarrend zijn omdat niet iedere lichtkoepel op dezelfde manier toegepast wordt. Toch hebben ze een ding gemeen en dat is het doel van lichtkoepels. Het doel van een lichtkoepel is in de eerste plaats daglicht binnen een bepaalde ruimte te brengen. Dit kan een woonruimte zijn, een schuurtje maar je kunt een lichtkoepel ook plaatsen voor meer daglicht onder een carport of veranda.

Met een lichtkoepel kun je ventileren 

Daarnaast worden lichtkoepels ook gebruikt voor verluchtiging, of simpel gezegd voor toevoer van frisse lucht of juist afvoer van warme of vieze lucht. Als je bijvoorbeeld aan het douchen bent is het ventileren met een ventilerende lichtkoepel een goede manier om warme lucht af te voeren en zo condensvorming te voorkomen. Een lichtkoepel die open kan gaan wordt ook vaak boven een keuken geplaatst. Koken, en helemaal frituren, kan het hele huis vullen met stank en vieze, ongezonde lucht. Met een ventilerende lichtkoepel kan deze lucht snel het huis uit.

Met een lichtkoepel naar het dak

Een andere reden voor veel mensen om een lichtkoepel te plaatsen is om het dak op te kunnen gaan. Dat kan zijn voor een jaarlijkse dak inspectie, voor een permanente vluchtroute of voor het toegang toe een dakterras. In combinatie met een ladder of een trap kan het dak worden betreden. Een dakluik is niet lichtdoorlatend maar een dakbetreding met een lichtkoepel laat uiteraard wel licht door waardoor extra daglicht in het trappenhuis of de gang verspreid wordt.

Nu weet je wat een lichtkoepel is en waarvoor lichtkoepels gebruikt worden. Lees ook meer over het plaatsen van een lichtkoepel. In de volgende blog gaan we het hebben over het opmeten van een lichtkoepel.