Welk Dakraam Gootstuk heb ik nodig?

Bezig met laden...

Een gootstuk zorgt voornamelijk voor afvoer van regenwater. De keuze voor het juiste VELUX of FAKRO gootstuk hangt af van het type dak en de gewenste afwerking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen standaard of verzonken installatie van dakramen. Hieronder hebben we de nodige informatie om het juiste VELUX of FAKRO gootstuk te selecteren op een rij gezet.

Welke code heb ik nodig voor mijn VELUX dakraam

Om het juiste VELUX gootstuk te kiezen, moet je weten:

 • De betekenis van de VELUX gootstukcodes.

 • Welk type dakbedekking je hebt.

 • Of je een standaard of verzonken installatie verkiest.

De VELUX gootstuk codes bestaan uit drie letters gevolgd door een viercijferig nummer. Laten we de letters nader bekijken:

 • De eerste letter staat altijd voor het type product, bij een gootstuk is dit een E.

 • De tweede letter verwijst naar de stijl van het gootstuk, zoals enkelvoudig (D), dubbel (B), combi (K), of hellend/verticaal (F).

 • De derde letter geeft het type dakbedekking aan: L voor leisteen, W voor dakpannen (bij standaard installatie), P voor vlakke dakpannen, N voor leisteen en J voor dakpannen (bij verzonken installatie).

Bijvoorbeeld, de VELUX code EDW staat voor een enkel gootstuk op een dak met dakpannen en standaard installatie.

VELUX gootstuk dakpannenVELUX gootstuk montage

Dakpannen of vlakke dakbedekking?

Het type dakbedekking is essentieel voor de keuze van het juiste gootstukpakket. VELUX biedt verschillende VELUX gootstukken voor dakpannen, leisteen en vlakke dakbedekking.

 • Voor een 15-90° dak met dakpannen kies je het VELUX EDW gootstukpakket, geschikt voor profielen tot 120 mm. Dit pakket is veelzijdig en geschikt voor diverse dakpanprofielen.

 • Voor een 15-90° leisteen dak, ga voor het VELUX EDL gootstukpakket, geschikt voor leistenen tot 8 mm dik.

 • Voor een 25-90° dak met vlakke dakpannen, kies het VELUX EDP gootstukpakket. Dit pakket is geschikt voor dakpannen met een minimale helling van 25 graden en een maximale lengte van 300 mm.

Dakraam gootstuk

Verzonken installatie van een VELUX dakraam

Wil je jouw VELUX raam standaard of verzonken laten installeren? Standaard installatie steekt ongeveer 30 mm boven het dak uit, terwijl verzonken installatie 40 mm dieper in het dak wordt geplaatst voor een strakke afwerking.

 • Voor een 20-90° dak met dakpannen kies je het VELUX EDJ verzonken gootstukpakket, geschikt voor dakpannen tot 90 mm dik.

VELUX gootstukken bieden dus de juiste oplossing voor diverse daktypen en installatiewensen, waardoor je dakramen veilig en waterdicht kunt plaatsen.

FAKRO Gootstukken: Waterdichte aansluiting

FAKRO gootstukken zijn van essentieel belang voor een goede verbinding van dakramen met diverse dakbedekkingsmaterialen. Deze zorgvuldig ontworpen gootstukken zorgen voor een duurzame en nette pasvorm met de gebruikte dakbedekking. Het doel van FAKRO gootstukken is om een goede afvoer van water weg van het raam te waarborgen en bescherming te bieden tegen de elementen.

Verschillende Typen FAKRO Dakramen en Gootstukken

FAKRO biedt een uitgebreid assortiment gootstukoplossingen die perfect zijn afgestemd op verschillende typen dakramen, waaronder tuimelramen (FT, PT), ramen met een verhoogde tuimelas (FYP, FDY), en uitzet tuimel dakramen (FPP, PPP, FEP). Deze gootstukken kunnen in combinaties worden toegepast, dankzij FAKRO's nieuwe lijn van profielen die verschillende raamtypen samen mogelijk maken. Kies de het juiste FAKRO gootstuk bij het type dakraam voor een passende aansluiting.

FAKRo FPP dakramen

Welke code heb ik nodig voor mijn FAKRO dakraam?

FAKRO dakraam gootstukken zijn zorgvuldig gecategoriseerd op basis van de verschillende typen daken en de toepassing. Standaard gootstukken zijn specifiek ontworpen voor de meest voorkomende soorten dakbedekking, zoals:

 • Platte dakbedekkingen (ES) zoals bitumen

 • Geprofileerde dakbedekkingen (EZ) tot 45 mm

 • Daken met een hoog profiel (EH) tot 90 mm

 • Leisteen (EL)

 • Vlakke dakpannen (EPV)

EH gootstuk FakroES gootstuk

Verdiepte Installatie van FAKRO Dakramen

FAKRO gootstukken maken het mogelijk om dakramen op drie verschillende niveaus in de dakconstructie te installeren:

 • Niveau N (3 cm),

 • Nveau V (0 cm)

 • Niveau J (– 3 cm)

detail_inbouw_fakrodetail-montage-fakro-gootstukdetail-plaatsing-fakro-gootstuk

De specifieke categorisatie van gootstukken op basis van installatieniveau zorgt voor een nauwkeurige en veilige installatie van FAKRO dakramen en veilige afvoer van regenwater, ongeacht de dakhoogte.

FAKRO Gootstuk Materiaal

Alle FAKRO gootstukken zijn vervaardigd van aluminium als standaard, permanent beschermd met een polyester laklaag. De standaard kleur van FAKRO gootstukken is bruin RAL 7022, wat uitstekend past bij de meeste dakafwerkingen en zorgt voor een correcte wijze voor afwatering. Lees meer over FAKRO gootstukken.

Speciale Toepassingen en Gootstukken

Naast standaard gootstukken biedt FAKRO ook verschillende typen gootstukken voor speciale toepassingen, zoals gootstuk EHV-AT met extra isolatie voor verbeterde energie-efficiëntie. Voor installatie van FAKRO dakramen met een helling onder 15° wordt het EFW platdak systeem aanbevolen, dat speciaal is ontworpen voor deze situaties. Heb je een dergelijke gootstuk nodig neem dan contact met ons op zodat je het juiste FAKRO gootstuk kunt monteren. 

EFW platdak opstandER gootstuk

Contact

Twijfel je over welk FAKRO gootstuk heb beste past bij je dakraam? Heb je moeite met inbouw van het gootstuk? Neem dan contact op via de volgende kanalen:

 • [email protected]
 • 0252-622345
 • Stuur ons een bericht via de groene chat knop rechtsonder

Gerelateerde pagina's

Velux dakraam

Dakraam

Fakro dakraam

Kunststof dakraam