Lichtkoepel Isoleren: wat kun je doen?

Bezig met laden...

Lichtkoepel isoleren? We lichten graag de verschillende mogelijkheden toe om de isolatiewaarde van een lichtkoepel te  verhogen en dus direct op uw energiekosten te besparen. Lees meer  over de concrete stappen en verschillende producten om dit voor elkaar te krijgen.

Belangrijkste Punten

  • Lichtkoepel isolatie is cruciaal voor energiebesparing en comfort, met verschillende isolatiewaarden afhankelijk van het aantal wanden en gebruikte materialen.

  • Er zijn verschillende soorten lichtkoepels zoals enkelwandige, dubbelwandige en hybride varianten, elk met hun eigen specifieke isolatiewaarden voor toepassing in diverse situaties.

  • Het verbeteren van de bestaande lichtkoepelisolatie gebeurt doorgaans door het vervangen van de lichtkoepel schaal met een versie met meer wanden.

  • Het is beter de gehele lichtkoepel te vervangen inclusief opstand en te kiezen voor versie met glas, dit is dan een hybride of glazen lichtkoepel.

Waarom lichtkoepel isolatie belangrijk is

Isoleren lichtkoepel

De isolatie van een lichtkoepel is van belang vanwege de bijdrage aan energiebesparing en comfort in huis. Het helpt om warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer, waardoor er minder energie nodig is voor verwarmen of koelen. De isolatiewaarde lichtkoepel speelt hierbij een belangrijke rol.

De mate van isolatie van een lichtkoepel wordt bepaald door het aantal schalen en de gebruikte materialen. Verschillende schalen hebben verschillende isolatiewaarden, bijvoorbeeld:

  • Enkelwandig: 5,17 W/m²K

  • Dubbelwandig: 2,9 W/m²K

  • Driewandig: 1,9 W/m²K

  • Vierwandig: 1,4 W/m²K

  • Superisolerende lichtkoepel: 1,3 W/m²K

  • Vijfwandig: 0,99 W/m²K

  • Dubbel glas: 1,0 W/m²K

  • Drievoudig glas 0,5 W/m²K

Kou bij een slecht geïsoleerde lichtkoepel kan worden veroorzaakt door tocht of een koudebrug. Mogelijke oplossingen kunnen zijn het plaatsen van een voorzetraam om een extra luchtlaag te creëren of het toepassen van isolatieband voor verbeterde isolatie. Maar dit zijn geen fraaie oplossingen en ook vaak van tijdelijke aard.

Soorten lichtkoepel isolatie

Bij het kiezen van een lichtkoepel is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten uitvoeringen die beschikbaar zijn en hun specifieke isolatiewaarde. De isolatiewaarde van deze lichtkoepels varieert afhankelijk van het aantal wanden. Hoe meer schalen des te beter de isolatiewaarde. De eenvoudigste manier om de oude lichtkoepel te isoleren is door de de huidige variant te vervangen door een koepel met meer schalen, een glasraam tussen de koepel en de opstand of een glasraam

Een bestaande lichtkoepel isoleren kan de volgende winst opleveren:

  • Van een enkelwandige lichtkoepel naar een dubbelwandige lichtkoepel: 2,27 W/m²K

  • Van een dubbelwandige lichtkoepel naar een driewandige lichtkoepel: 1,00 W/m²K

  • Van een driewandige lichtkoepel naar een vierwandige lichtkoepel:: 0,5 W/m²K

  • Van een vierwandige lichtkoepel naar een vijfwandige lichtkoepel: 0,4 W/m²K

  • Van dubbel glas naar drievoudig glas: 0,5 W/m²K

De benodigde isolatie van een lichtkoepel is afhankelijk van de specifieke wensen van de klant en de plaats waar de lichtkoepel geïnstalleerd zal worden. Het is dus belangrijk om een lichtkoepel te kiezen die past bij deze specifieke situatie en behoeften. Neem contact met ons op als u hier hulp bij nodig heeft,

Enkelwandige lichtkoepel

Enkelwandige lichtkoepels zijn alleen met name geschikt voor onverwarmde ruimten zoals carports en overkappingen. Ze bieden minimale isolatie, maar het vervangen van een oude lichtkoepel door de juiste lichtkoepel, een beter geïsoleerde variant, kan bijdragen aan energiebesparing.

Enkelwandige lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een bolvormige lichtkoepel of piramide, en kunnen vervaardigd zijn van polycarbonaat of acrylaat. Ze staan met name bekend om hun gunstige prijs-kwaliteit verhouding , waarbij polycarbonaat ongeveer 300 keer sterker is dan glas. Om een bestaande lichtkoepel te veranderen in een isolerende lichtkoepel is een situatie waar een enkelwandige lichtkoepel is toegepast niet altijd zinvol.

Meerwandige lichtkoepel

 

Meerwandige lichtkoepels bieden verbeterde isolatie en zijn geschikt voor ruimtes die verwarmd worden. Ze functioneren door middel van twee of meer wanden met stilstaande lucht ertussen, wat resulteert in een verbeterde isolatiewaarde.

De voordelen van een dubbelwandige lichtkoepel zijn gering voor een verbeterde isolatie. Pas bij meerdere lagen met stilstaande lucht en kan een voldoende isolatiewaarde bereikt worden voor energiebesparing voor verwarmde ruimtes. Een lichtkoepel isoleren gebeurt dan ook altijd met minimaal een driewandige lichtkoepel.

Hybride lichtkoepel

Een hybride lichtkoepel combineert de voordelen van kunststof met die van glas om optimale isolatie en veiligheid te bieden. Het product bestaat uit meerdere onderdelen, waarbij onder een polycarbonaat of acrylaat lichtkoepel een HR++ veiligheidsglasplaat wordt geplaatst voor extra warmte- en geluidsisolatie.

Hybride lichtkoepels bieden:

  • Aanzienlijke hoeveelheden daglicht

  • Uitstekende warmte-isolatie

  • Inbraakwerend glas

  • Vermindering van geluidsoverlast

Hierdoor dragen ze bij aan de energie-efficiëntie, veiligheid en het comfort van een gebouw of woning.

Dakopstand isolatie

 

De bestaande dakopstand speelt een cruciale rol in de algehele isolatiewaarde van een lichtkoepel. Een polyester dakopstand biedt betere isolatie dan een standaard AVP of PVC dakopstand. Een AVP opstand is geïsoleerd met lucht, wat resulteert in een andere isolatie dan een polyester dakopstand, die geïsoleerd is met schuim. Dit verschil leidt tot verschillende isolatie-eigenschappen.

Tegenwoordig zijn er ook beter geïsoleerde PVC opstanden. Deze hebbende de beste isolatiewaarde met een Ur-waarde van 0,59 doordat ze zijn gevuld met EPS. Ze zijn dus ook beter geïsoleerd dan polyester opstanden.

De isolatiewaarde van de dakopstanden zijn als volgt:

  • AVP opstand: 2,5 W/m²K

  • Polyester opstand type H15: 2,2 W/m²K

  • Polyester opstand type E15: 1,3 W/m²K

  • Polyester opstand type E30, E50: 1,1 W/m²K

  • Polyester opstand type E50: 1,1 W/m²K

  • PVC BF 16,PVC RO 16: 1,8 W/m²K

  • PVC BF16 EP: 0,59 W/m²K

  • PVC RO16 EP: 0,61W/m²K

Het is dus belangrijk om bij de keuze van een lichtkoepel ook rekening te houden met de dakopstand.

Lichtkoepel Comfort

Bestaande lichtkoepel verbeteren

Het is mogelijk om de isolatie van een bestaande lichtkoepel te verbeteren door het toevoegen van een extra schaal kunststof of meerdere wanden. Dit zal de isolatiewaarde van de lichtkoepel versterken en leiden tot betere energiebesparing.

Daarbij is ook goed om de opstand te vervangen. Als alleen de lichtkoepel wordt vervangen maar een slecht geïsoleerde dak opstand niet vervangen wordt dan kun je nog steeds last van tocht en koude lucht houden.

Nieuwe lichtkoepel kiezen

Bij het kiezen van een nieuwe, goed geïsoleerde lichtkoepel dient u rekening te houden met factoren zoals het materiaal, de isolatiewaarde en de afmetingen.

Kies minimaal voor een driewandige lichtkoepel en een polyester opstand E15 of een beter geïsoleerde opstand bij renovatie. Bij nieuwbouw kiest u het beste voor een platdakraam of hybride lichtkoepel.

Lichtkoepel isoleren: stap-voor-stap

Als u wilt weten hoe u het beste een lichtkoepel kunt isoleren met een meerwandige lichtkoepel of variant in glas . Dan kunt u dit lezen op onze informatiepagina over het vervangen van een lichtkoepel.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Koudebruggen, die vaak leiden tot koude tocht en potentiële lekkages, kunnen aangepakt worden door specifieke isolatiemaatregelen. Een manier om dit te doen is door de lichtkoepel te isoleren, waardoor de tocht en koudebruggen worden verminderd.

Tocht door een lichtkoepel kan verminderd worden door isolerende materialen zoals foam aan de binnenkant af te plakken, wat de luchtstroming vermindert en de thermische prestatie verbetert.

Condensatie, doorgaans een indicatie van een hoge luchtvochtigheid in de woning, kan worden voorkomen door beter te ventileren en te luchten. Dit vermindert lekkage en problemen met schimmelvorming als gevolg van vochtophoping.

Het inschakelen van een vakman

Een vakman beschikt over ervaring en kennis om de lichtkoepel op de juiste wijze te monteren, waardoor mogelijke problemen zoals lekkages, condensatie en tocht voorkomen kunnen worden.

Neem contact met ons als u op zoek bent naar een een goede monteur of vakman. Wij kennen vaak een betrouwbare vakman die een goed isolerende lichtkoepel kan monteren

Lichtkoepel isolatie

Veelgestelde Vragen

Hoe goed isoleert een lichtkoepel?

Een enkelwandige lichtkoepel isoleert slechts met een isolatiewaarde van 5,17 W/m²K. Een dubbelwandige lichtkoepel met een isolatiewaarde van 2,90 W/m²K is aanzienlijk beter maar nog steeds niet heel goed. Het best isoleren hybride lichtkoepels of lichtkoepels uitgevoerd in 3- of 4-voudig glas.

Welk materiaal lichtkoepel?

Een lichtkoepel is gemaakt van vlakke acrylaat of vlakke polycarbonaat platen die tijdens het productieproces in de juiste bolling worden geblazen. Dit resulteert in een lichtkoepel met een glasheldere of opale kleur. Maar tegenwoordig zijn er veel uitvoeringen verkrijgbaar met onder de koepel een vlakke glasplaat. Dit is een hybride lichtkoepel. Daarnaast zijn er vlakke glazen lichtkoepels, ook wel platdakramen genoemd.

Waar plaats je een lichtkoepel?

Een enkelwandige lichtkoepel plaats je in onverwarmde ruimtes zoals een carport of overkapping. Dubbelwandige lichtkoepels zijn geschikt voor gesloten ruimtes zoals een schuur, tuinhuis of serre. In verwarmde ruimtes kun je kiezen voor een driewandige lichtkoepel. Bij nieuwbouw  kun je voor vier- of vijfwandige lichtkoepels kiezen. Of natuurlijk voor lichtkoepels van glas of hybride uitvoeringen.

Wat kost het plaatsen van een lichtkoepel?

Het plaatsen van een lichtkoepel kost gemiddeld tussen de € 400 en € 1000, afhankelijk van het formaat, het materiaal en de hoogte waarop gewerkt moet worden. Als je een aantal glazen of hybride lichtkoepels op een hoogte van 8 meter moet monteren ben je waarschijnlijk enkele duizenden euro's kwijt voor het plaatsen.

Handige lichtkoepel producten voor een betere isolatiewaarde

Isolatieramen

Hybride Lichtkoepels

Platdakramen

Vlakke Lichtkoepels

Superisolerende Lichtkoepels

Vierwandige Lichtkoepels