Zijn er ook vlakke lichtkoepels te koop?

Bezig met laden...

Normaal gesproken zijn lichtkoepels van kunststof en bolvormig of in piramidevorm. Sommige mensen vinden dit niet mooi en hebben liever een vlakke lichtkoepel. Dit wordt ook wel een platdakraam genoemd. Een vlakke lichtkoepel is altijd van glas en geeft een moderne uitstraling aan je woning. Er zijn echter wel zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vlakke lichtkoepel. Niet in iedere situatie is de vlakke lichtkoepel de beste optie, soms past de standaard lichtkoepel eigenlijk beter bij je wensen. Het is ook niet voor niets dat de bolvormige lichtkoepel nog altijd de meest verkochte lichtkoepel is. Waarom dat is lees je hieronder.

 

De prijs van een vlakke lichtkoepelplatdakraam

 

Een vlakke lichtkoepel is uiteraard een stuk duurder dan een kunststof lichtkoepel. Dit heeft voornamelijk door het gebruik van glas te maken. Dit is een duurdere materiaalsoort dan acrylaat of polycarbonaat, de materialen waar een kunststof lichtkoepel van gemaakt wordt. Het voordeel uiteraard is dat een glazen lichtkoepel een betere isolatie heeft voor zowel warmte als geluid door datzelfde glas. Ook de prijs van de overige materialen zoals de opstand en de handmatige of elektrische bediening zijn duurder omdat ze moeten kunnen omgaan met de zwaarte van het glas. Voordeel hiervan is de robuustheid van gebruikte materialen. Een glazen lichtkoepel is een duurzaam product dat lang meegaat.

 

Het gewicht van een vlakke lichtkoepel

 

 

Het gewicht is dus een stuk groter dan van een normale lichtkoepel. Hierdoor is het transport vaak een stuk duurder en moeilijker. Datzelfde geldt voor de montage. Het is niet eenvoudig het platdakraam op het dak te hijsen. Hiervoor zijn extra voorzieningen nodig om dit veilig te doen. Glas is nu eenmaal zwaar en niet zo handzaam als een kunststof lichtkoepel. Bedenk dus goed of je de extra kosten van transport en montage het waard vindt en of jouw dak wel geschikt is voor een lichtkoepel met een groot gewicht. Het dak moet dusdanig bereikbaar zijn dat de vlakke lichtkoepel zonder al te veel problemen op het dak gekregen kan worden.

 

 

De maat van een vlakke lichtkoepel

 

 

Langzamerhand zijn er steeds meer maten beschikbaar voor glazen lichtkoepels maar nog steeds is het aantal maten beperkt t.o.v. kunststof lichtkoepels. Globaal gezien is het zo dat vooral de grotere maten niet beschikbaar zijn omdat hierdoor het glas zo zwaar en duur is dat dit niet meer te produceren en hanteren is. Voor kleine maten geldt een andere beperking. Een glazen lichtkoepel heeft een andere constructie dan een standaard lichtkoepel. Vaak is de opstandrand zo gemaakt dat het daglichtoppervlakte minder is. Kijk dus altijd goed naar de daglichtmaat en staar je niet blind op de sparingsmaat. Er kan een zeer groot verschil zitten tussen beide maten.

 

Het grote verschil tussen een vlakke lichtkoepel en een kunststof lichtkoepel

 

 

Bij vlakke lichtkoepels wordt gerekend met de dak opening en niet met de dagmaat zoals bij standaard lichtkoepels. Hiermee kun je flink de mist ingaan. Een voorbeeld; stel je koopt een kunststof lichtkoepel van 60x60 en een vlakke lichtkoepel van 60x60. Nu verwacht je misschien dat je in beide gevallen een gat in je dak moet maken van 60x60. Dat is niet zo. Standaard lichtkoepels rekenen met de dagmaat, glazen vlakke lichtkoepels met de daksparing. Het gat dat je moet maken voor een kunststof lichtkoepel is 80x80 of 85x85 afhankelijk van je opstand. Voor de vlakke lichtkoepel is dat gat 60x60. Dit houdt tegelijkertijd in dat je daglichtmaat niet 60x60 is maar 47,6x47x6 cm. Dat scheelt nogal. Houdt dit dan ook goed in de gaten!

Gerelateerde producten