Dakraam Isolatie: Tips en Advies

Bezig met laden...

Een goed geïsoleerd dakraam is essentieel voor comfort en isolatie in ieder huis. Of je nu een VELUX dakraam hebt of een ander type, het isoleren ervan is een belangrijke stap om warmteverlies te minimaliseren en koudebruggen te vermijden. Hieronder lees je hoe je jouw dakraam optimaal kunt isoleren.

Waarom moet je een Dakraam Isoleren?

Dakramen zijn vaak kwetsbare plekken in de dakconstructie waar warmte gemakkelijk kan ontsnappen. Goede thermische isolatie rondom het dakraam zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat en verlaagt de energierekening. Ook kan er lekkage en condens ontstaan rondom het dakvenster, een dampscherm beschermt hiertegen

Hoe kun je een Dakraam Isoleren?

 1. Kies het juiste isolatiemateriaal: Minerale wol zoals glaswol of steenwol is ideaal voor isolatie rondom dakramen vanwege zijn thermische eigenschappen en eenvoudige installatie.

 2. Vermijd koudebruggen: Zorg ervoor dat er geen direct contact is tussen het dakraam en de dakconstructie om koudebruggen te voorkomen.

 3. Luchtdichtheid: Besteed aandacht aan het afdichten van naden en kieren om luchtlekken te minimaliseren.

 4. Montage met aandachtspunten: Bij het aanbrengen van isolatiemateriaal moet je letten op goede aansluitingen en het vermijden van gaten in de isolatielaag en folie.

 5. Buitenzonwering: Zeer effectief om de straling van de zon tegen te houden en dus ook warmte buiten te houden. Ook koude en geluid (bij een rolluik) worden buitengehouden.

 6. Kies voor beter geïsoleerd glas: Glas speelt een belangrijke rol is de totale dakisolatie. Kies voor drievoudig glas als je dakvensters gaat vervangen.

 

Velux Dakraam Isoleren

Specifiek voor VELUX dakramen is het belangrijk om de isolatie zorgvuldig rondom het dakraam aan te brengen. VELUX isoleren vereist een goede pasvorm en aandacht voor de aansluitingen met de dakconstructie. Standaard worden alle VELUX gootstukken geleverd met een waterkerend manchet (BFX) met code 1000 en optioneel ook met een isolatieframe (BFX) met code 2000.

Isolatiematerialen en Dampscherm

Gebruik isolatiematerialen die geschikt zijn voor het isoleren van een dakvenster en breng een dampscherm aan om de dakconstructie te beschermen tegen vocht en condensatie. Isolatie aanbrengen rondom het dakraam met onderstaande toebehoren is dus verstandig. Al kan het zijn dat in sommige situaties het niet nodig is door een andere opbouw van de dakisolatie van je hellend dak.

VELUX dakraam

De VELUX waterkerend en dampopen manchet type BFX verzekert een waterdichte en damp-open aansluiting tussen het VELUX dakraam en het dakbeschot aan de buitenzijde bij alle soorten dakconstructies in dakhellingen tussen 15° en de 90°. De waterkerend manchet kan op zowel geventileerde als niet geventileerde dakconstructies en op dakbeschotten zowel met als zonder panlatten bevestigd worden.

 

De isolerende BDX-frame is een veelzijdige folie die zorgt voor een solide en veilige afdichting op het dak. Het gebruik ervan helpt koudebruggen, bouwknooppunten en condensatie te voorkomen. De BDX-folie is uitgerust met een afvoergoot en een onderdakkraag van het type BF.

 

FAKRO dakraam

De waterdichte en dampdoorlatende buitenkraag XDP van FAKRO biedt bescherming aan het thermisch isolatiemateriaal rondom het dakraam tegen vocht van buitenaf, terwijl het vocht van binnenuit kan verdampen. Deze kraag is gemaakt van hoogwaardige dampdoorlatende folie en sluit naadloos aan op de folie die in de dakconstructie wordt toegepast. De kraag wordt aan de buitenzijde gemonteerd en is eenvoudig te installeren.

De waterdichte en dampremmende binnenkraag XDS van FAKRO biedt bescherming aan het thermisch isolatiemateriaal rondom het dakraam tegen vocht, zowel van buitenaf als van binnenuit. Deze kraag is gemaakt van hoogwaardige vochtwerende folie en past perfect bij de folie die onder het dak wordt toegepast. De kraag wordt aan de binnenkant van het dakraam gemonteerd en sluit naadloos aan op de vorm van FAKRO dakramen.

Fakro dakraam isolatie

Montage en Raam Aftimmeren

Na het isoleren van het dakraam is een goede afwerking belangrijk. Zorg ervoor dat het raam goed is afgetimmerd en let op de inbraakwerendheid van het geheel. Lees meer over de montage en een VELUX dakraam vervangen.

Kosten en Levensduur

De kosten van een VELUX isoleren worden bepaald van de grootte van het raam en het gekozen isolatiemateriaal en de wijze van isoleren. Voor een indicatie kun je altijd contact met ons opnemen. Een goed geïsoleerd dakraam kan echter jarenlang meegaan en bespaart op lange termijn energiekosten.

VELUX Dakramen en Glasopties

VELUX dakvensters worden standaard geleverd HR++ glas met code 70 voor verbeterde thermische isolatie. Maar er zijn meer glasoptie mogelijk voor betere isolatie:

 1. Triple glas standaard met code 68

 2. Triple glas met code 66 met anti-dauwcoating en extra geluidwering

 3. Triple en zonwerend glas met code 69 om de straling van de zon tegen te gaan

 4. Triple glas met code 62 voor nog meer geluidwering en meer isolatie.

 

Fakro-xds

Glas Vervangen en Onderhoud

Het glas van een VELUX dakraam kan worden vervangen om de levensduur van het raam te verlengen en de isolatie te verbeteren. Wij kunnen het nieuwe glas voor je bestellen.Het is belangrijk om periodiek onderhoud uit te voeren voor optimale isolatie.  Lees meer over dakraam onderhoud.

Contact

Met de juiste isolatiemaatregelen kun je het comfort en het binnenklimaat van je huis verbeteren. Zorg ervoor dat de deze isolatie klus met de nodige aandacht wordt uitgevoerd voor optimale resultaten op lange termijn.

 • [email protected]
 • 0252-622345
 • Stuur ons een bericht via de groene chat knop rechtsonder

Gerelateerde pagina's

Velux dakraam

Dakraam

Fakro dakraam

Kunststof dakraam